Kinek a pénzéből plakátolták tele a várost cirkuszoló ellenzékiekkel?

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nem árulja el a Fidelitas, hogy miből finanszírozzák az ellenzéki jelölteket bohócozó „Budapest nem cirkusz” kampányt. A szervezet mindössze annyit közölt, hogy 

„a Fidelitas erőforrásainak jelentős részét fordítja erre a kampányra, mert fontos, hogy a budapestiek ne válasszanak alkalmatlan embert főpolgármesternek. Konkrét összeget egyelőre nem tudunk közölni, a törvényeknek megfelelően minden benne lesz a Fidelitas éves pénzügyi beszámolójában.”

Ezekből tudni, hogy a Fidesz hagyományosan évi 20 millió forinttal támogatja az ifjúsági szervezetet, ami legutóbb 2017 tavaszán indított plakátkampányt. A Fidelitas a Jobbik plakátkampányára („Ti dolgoztok, ők lopnak!”) Soros Györggyel és Simicska Lajossal válaszolt: az ellenplakátokon a két milliárdos bábozott Vona Gáborral és Botka Lászlóval, a két (akkori) legnagyobb ellenzéki párt akkori elnökeivel. Saját bevallásuk szerint akkor 2000 óriásplakát-helyet béreltek, aminek költsége Böröcz László elnök szerint

„nagyságrendileg” 100 millió forint volt.

Az ATV Start című műsorában akkor azt is elárulta, hogy a pénzt Fidesztől kapják. 

A 100 millió kevés lehetett: 2017-ben 260 millióval támogatta meg a Fidesz a Fidelitast,

derült ki az éves beszámolókból. Érdekes: a rá következő évben, hiába volt országgyűlési választás, ismét csak a szokásos húszmillió érkezett a Fidesztől. Arra a kérdésre, hogy 

a mostani kampányt is a Fidesz fizeti-e, egyik szervezet sem válaszolt. 

A Fidesz egyik jellemző taktikája 2010 óta, hogy bizonyos politkai üzeneteket a kampányban sem saját nevén futtat, hanem mindenféle szatelitszervezeteinek (CÖF, Fidelitas) adja ki a feladatot. Ez történt a Bajnai-Gyurcsány-bohócos, a Vona-Botka-milliárdos bábozós, és most a Karácsony-Puzsér-Berki-cirkuszos kampányban is. A taktika előnye az, hogy nem magának a Fidesznek és Orbán Viktornak kell ilyenkor nyílt konfliktust vállalnia az ellenfelekkel, hanem csak a kampányoló szervezeteknek, így a kormánypártot és főleg Orbánt „a kampány fölött” tarthatják, távol a kicsinyes vádaskodásoktól, sértegetésektől, anyázásoktól.  

Mivel az önkormányzati kampányra a jelöltek nem kapnak költségvetési támogatást, beszámolási kötelezettség sincs az elköltött összegről. A 2017-es plakátozásról megkérdeztük az Állami Számvevőszéket:

kampányköltésnek minősül-e, ha egy költségvetési támogatásban részesülő párttól kapott támogatást politikai célokra használja egy szervezet?

Válaszul annyit közölt a volt Fidesz-politikus által vezetett szervezet, hogy már lezárták „a Fidesz‒Magyar Polgári Szövetség 2016-2017. évekre kiterjedő ellenőrzését”. A nyilvános jelentés szerint mindent rendben találtak, „a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást”.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.