Teljesen megállt az élet Houstonban a hurrikán miatt

katasztrófa
2019 szeptember 20., 02:17

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amit most ért el az Imelda nevű trópusi vihar. Greg Abbott texasi kormányzó a déli tagállam 13 megyéjét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és ezeken a helyeken kötelező kiürítést rendelt el csütörtökön, miután a trópusi vihar szerda óta az állam déli részein tombol. A hatóságok szerint a hurrikán miatt egy ember meghalt: a férfit akkor érte halálos áramütés, amikor megpróbálta biztonságos helyre vinni a lovát. 

photo_camera Fotó: Thomas B. Shea/AFP

A vihar erős széllökésekkel, heves esőzésekkel és áradásokkal érkezett Texas déli partvidékéhez. Több országutat le kellett zárni, sok helyen az emelkedő áradat miatt a háztetőkre menekültek az emberek, ott várva a segítséget. Egyes településeken térdig-csípőig érő áradat hömpölyög.

photo_camera Fotó: Thomas B. Shea/AFP

Több mint 70 ezer lakás maradt áramszolgáltatás nélkül Houston környékén. Texas legnagyobb és az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában leállt a közösségi közlekedés is, egyetlen busz sem jár.  

A houstoni nemzetközi repülőtér csütörtök reggel még nem indított és nem fogadott gépeket, később pedig jelentős késéssel indultak a járatok, illetve egyes érkező járatokat más repülőterekre irányítottak. Ennek oka részben a heves esőzés, részben pedig az, hogy a légikikötőhöz vezető egyes utak víz alatt vannak.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint csütörtökön 8-13 centiméternyi, egész héten pedig 100 centiméteres csapadék hullott. Az Imelda vihar nemcsak Texas Mexikói-öböl mentén fekvő vidékeit sújtja, hanem Louisiana állam egy részét is. (Reuters/MTI)