Az autóipar is összeomlástól tart, ha Nagy-Britannia egyezség nélkül lép ki az EU-ból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Közös közleményben jelezte aggályait 23 európai autógyártószövetség. Ritka az ilyen közös fellépés, most Nagy-Britannia egyre fenyegetőbb megállapodás nélküli kilépése késztette erre az egymással amúgy komoly versenyben levő autógyártókat a BMW-től a Peugeot-n át a Nissanig.

"A Brexit nem csupán brit probléma, mi mind nagyon aggódunk az európai autóiparban" - idézte a közlemény Christian Peugeot-t, a francia autóipari szövetség, a CCFA elnökét.

Az autóiparban azért okozhat különösen nagy fennakadást Nagy-Britannia egyezmény kívüli kilépése, mert az elmúlt évtizedekben a közös piacot kihasználva a gyártók szétdobták Európa-szerte a gyártási folyamatokat. Vagyis egy autót már nem egy gyárban, hanem gyárak sorában raknak össze. A láncnak fontos elemei a nagy-britanniai üzemek, amelyek azonban az ország kilépésével a vámövezeten kívülre kerülhetnek. Ez egyrészt a vámok miatt drágíthatja, a vámellenőrzések miatt pedig lassíthatja a termelést.

"Nagy-Britannia kilépése az EU-ból szeizmikus változásokat okozhat a kereskedelmi lehetőségekben. Több milliárd eurónyi vám terhelődhet a fogyasztókra a csatorna mindkét oldalán" - írták az autógyártók közös közleményükben, hangsúlyozva, hogy a brit és az európai autóipar is a súrlódásmentes kereskedelemben érdekelt, amit nem lassít a vámkezelés bürokráciája. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.