Az autóipar is összeomlástól tart, ha Nagy-Britannia egyezség nélkül lép ki az EU-ból

külföld
2019 szeptember 23., 05:46
comments 252

Közös közleményben jelezte aggályait 23 európai autógyártószövetség. Ritka az ilyen közös fellépés, most Nagy-Britannia egyre fenyegetőbb megállapodás nélküli kilépése késztette erre az egymással amúgy komoly versenyben levő autógyártókat a BMW-től a Peugeot-n át a Nissanig.

"A Brexit nem csupán brit probléma, mi mind nagyon aggódunk az európai autóiparban" - idézte a közlemény Christian Peugeot-t, a francia autóipari szövetség, a CCFA elnökét.

Az autóiparban azért okozhat különösen nagy fennakadást Nagy-Britannia egyezmény kívüli kilépése, mert az elmúlt évtizedekben a közös piacot kihasználva a gyártók szétdobták Európa-szerte a gyártási folyamatokat. Vagyis egy autót már nem egy gyárban, hanem gyárak sorában raknak össze. A láncnak fontos elemei a nagy-britanniai üzemek, amelyek azonban az ország kilépésével a vámövezeten kívülre kerülhetnek. Ez egyrészt a vámok miatt drágíthatja, a vámellenőrzések miatt pedig lassíthatja a termelést.

"Nagy-Britannia kilépése az EU-ból szeizmikus változásokat okozhat a kereskedelmi lehetőségekben. Több milliárd eurónyi vám terhelődhet a fogyasztókra a csatorna mindkét oldalán" - írták az autógyártók közös közleményükben, hangsúlyozva, hogy a brit és az európai autóipar is a súrlódásmentes kereskedelemben érdekelt, amit nem lassít a vámkezelés bürokráciája. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.