Nagyorrúra, barna bőrűre és bandzsára photoshopolta a bajai önkormányzati lap az ellenzéki képviselők arcát (frissítve!)

A jelek szerint túlképzett óvodások kezébe adta bajai kampányát a Fidesz és Fercsák Róbert polgármester. Az egyesült helyi ellenzék egyik képviselőjelöltje, Dani Gitta ugyanis egy, a manipulációt leleplező videót tett közzé arról, hogy a város önkormányzatának lapja, a Bácskai Napló úgy hozta le a Baján az önkormányzati választáson elinduló ellenzéki jelöltek hivatalos kampányportréit, hogy mindegyikbe belepiszkáltak.

Volt olyan női jelölt, akinek az orrát változtatták meg, a teljesen átlagos orr helyére egy olyat illesztve, ami leginkább a vicces állatfotók sztárjához, a borneói nagyorrú majomhoz illene. Egyik kolléganője szintén ingyenes digitális orrműtétet kapott a Fidesztől.

Akadt olyan férfi jelölt, akinek - felidézve a Photoshop előtti kort, amikor az ember golyóstollal rajzolt bandzsa szemet és Hitler-bajszot az újságfotókra - kusza szemeket ajándékoztak. Több jelölt ment át a rasszisták rémálmán: az ő bőrüket pár árnyalattal sötétebbre vették, hátha sikerül szöget ütni az ilyesmire fogékony olvasók fejébe. 

Egy másik, hosszabb nyakú férfi jelölt nyakát meggörbítették, hogy kissé púposnak nézzen ki.

Mindezt még csak nem is egy névtelen, de logikusan a Fideszhez köthető kalózkiadványban, hanem a város lakóinak postaládáiba dobott önkormányzati lapban.

"A több tízezer példányban a postaládákba került Bácskai Napló aljasul groteszkké torzította az arcunkat! Bandzsa, ördögi tekintetek, foltos sötét arcok, eltüntetett vagy éppen összehúzott szemöldökök, átrajzolt, elcsúfított arcvonások mind a 11 jelölt esetében" 

- írta érintettként Dani Gitta.

A képviselőjelölt elvárja, hogy

"A Bácskai Napló kiadója a Baja Marketing Kft. ismerje el a hamisítás tényét, nevezze meg a felelősöket és kérjen bocsánatot a lap következő számában, valamint tegye közzé a @Sikeres Bajáért Egyesület mind a 11 jelöltjének hiteles képmását a manipulált képeknek megfelelő terjedelemben!"

De azért nem igazán bízik ebben, hiszen szerinte

"A 100 %-ban önkormányzati tulajdonú Baja Marketing Kft. által kiadott Bácskai Napló hosszú évek óta folyamatos és szándékos jogsértést követ el a Legfelsőbb Bíróság ítéletei és a 6,1 millió Ft kiszabott bírság ellenére."

Update: Az ügyben telefonon és mailben is megkerestem a lapot, amint válaszolnak a kérdéseinkre, megírjuk.

Update 2: Válaszolt a Bácskai Napló. Sikerült elérnem a szerkesztőséget. A telefont felvevő munkatárs az ügyről először mindössze azt volt hajlandó mondani, hogy a hivatalos válaszuk annyi, hogy

"Nem torzítottuk el egyik jelölt arcát sem."

Ezek után rákérdeztem, hogy a hivatalos kampányfotókhoz képest akkor hogyan lett egyesek orra nagyobb, mások bőre sötétebb vagy a nyaka görbe. 

Erre ismét azt a választ kaptam, hogy nem változtatták meg a képeket, és hogy az általuk végzett "egyetlen beavatkozás" annyi volt, hogy eltüntették az eredeti képeken látható feliratokat-szövegtöredékeket.

Miután ismét rákérdeztem, hogy mégis akkor hogyan változtak meg a képek jól láthatóan, azt válaszolták, hogy ők eddig sem, ezúttal sem és ezután sem manipuláltak képeket, majd egy újabb kérdés közben rámcsapták a telefont.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.