Elszabadult a pokol a szicíliai városban, ahol egy euróért hirdetik a házakat

Az év elején egy Sambuca nevű, 5800 lakosú szicíliai kisváros árulni kezdett néhány tucat önkormányzati lakást, darabját egy euróért. Cserébe a vásárlóknak vállalniuk kell, hogy 15 ezer eurót költenek a lakások felújításra, illetve várnak tőlük egy ötezer eurós letétet is. 

A The Local olaszországi kiadása most arról ír, hogy ezek a költségek távolról sem riasztják el az érdeklődőket. Giuseppe Cacioppo alpolgármester azt mondta, mióta a nemzetközi média is beszámolt az akcióról, nem tud aludni, és „próbál nem megőrülni” az e-mailek és telefonhívások tízezreitől.

Fotó: Pixabay

Más országok mellett rengetegen jelentkeznek az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából, de nemcsak turistákról és hétvégi házakra vadászó átlagemberekről van szó, hanem befektetőkről is. Egy amerikai jogászcsapat például azért kért találkozót a városvezetéstől, mert be akarnak szállni a helyi ingatlanbizniszbe, de egy New York-i üzletember is azzal hívta fel az alpolgármestert, hogy még aznap odarepül Szicíliába. 

Jelentkezett egy gazdag dubaji nő is, aki nem árulta el a nevét, vagy hogy kinek dolgozik, de az összes eladó házat megvenné. Cacioppo azt mondta, örül az érdeklődésnek, de sajnos nem fog tudni mindenkinek a kedvére tenni.  

Nem a sambucai az első önkormányzat, amely ilyen módon próbál életet lehelni egy elnéptelenedő településbe. A szintén olaszországi Bormida polgármestere már könyörgött, hogy ne hívogassák annyian, miután kétezer eurót ajánlott az odaköltözőknek. 17 ezer megkeresés után inkább levette a hirdetést a Facebookról, és azt írta: „csak egy ötlet volt!”

Néhány éve a szicíliai Gangiban is egy euróért kínálták a házakat, de cserébe ott is felújítást vártak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.