Elszabadult a pokol a szicíliai városban, ahol egy euróért hirdetik a házakat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az év elején egy Sambuca nevű, 5800 lakosú szicíliai kisváros árulni kezdett néhány tucat önkormányzati lakást, darabját egy euróért. Cserébe a vásárlóknak vállalniuk kell, hogy 15 ezer eurót költenek a lakások felújításra, illetve várnak tőlük egy ötezer eurós letétet is. 

A The Local olaszországi kiadása most arról ír, hogy ezek a költségek távolról sem riasztják el az érdeklődőket. Giuseppe Cacioppo alpolgármester azt mondta, mióta a nemzetközi média is beszámolt az akcióról, nem tud aludni, és „próbál nem megőrülni” az e-mailek és telefonhívások tízezreitől.

Fotó: Pixabay

Más országok mellett rengetegen jelentkeznek az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából, de nemcsak turistákról és hétvégi házakra vadászó átlagemberekről van szó, hanem befektetőkről is. Egy amerikai jogászcsapat például azért kért találkozót a városvezetéstől, mert be akarnak szállni a helyi ingatlanbizniszbe, de egy New York-i üzletember is azzal hívta fel az alpolgármestert, hogy még aznap odarepül Szicíliába. 

Jelentkezett egy gazdag dubaji nő is, aki nem árulta el a nevét, vagy hogy kinek dolgozik, de az összes eladó házat megvenné. Cacioppo azt mondta, örül az érdeklődésnek, de sajnos nem fog tudni mindenkinek a kedvére tenni.  

Nem a sambucai az első önkormányzat, amely ilyen módon próbál életet lehelni egy elnéptelenedő településbe. A szintén olaszországi Bormida polgármestere már könyörgött, hogy ne hívogassák annyian, miután kétezer eurót ajánlott az odaköltözőknek. 17 ezer megkeresés után inkább levette a hirdetést a Facebookról, és azt írta: „csak egy ötlet volt!”

Néhány éve a szicíliai Gangiban is egy euróért kínálták a házakat, de cserébe ott is felújítást vártak. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.