Ingyenes hepatitis C-szűrés Budapesten és hat vidéki városban

2019 szeptember 25., szerda 5:58
63

Idén újra ingyenes hepatitis C-szűrést szervez országszerte a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, szombaton a fővárosban, Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen várják az érdeklődőket - tájékoztatta a szervezet az MTI-t. 

A résztvevők a gyors és anonim szűrésen tanácsokat is kaphatnak a fertőzés elkerülésére, megelőzésére. Az egyesület azt írta, Magyarországon nagyjából 

70 ezren lehetnek úgy hepatitis C-vírussal fertőzöttek, hogy nem is tudnak róla, és húszezren vannak tisztában betegségükkel.

A szűrés célja megtalálni az eddig nem felderített fertőzötteket, és ezzel megakadályozni a vírus további terjedését. A hepatis C-fertőzés évekig, akár évtizedekig tünetmentes lehet, azonban fokozatosan májkárosodást okozhat, a panaszok pedig javarészt már előrehaladottabb állapotban jelentkeznek, emiatt a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről. 

A betegség ellen nem létezik védőoltás, azonban gyógyszeres kezeléssel rövid idő alatt gyógyítható. A fertőzés elsősorban vér útján terjed, emiatt gyakori az intravénásan kábítószert használók között, de a veszélyeztetettek között vannak a nem megfelelő körülmények között testékszert behelyeztetők, a tetováltatók, az akupunktúrás kezelést igénybe vevők. Rizikót jelenthet a közös fogkefe használata fogínyvérzés esetén, a közös borotvahasználat, de akár pedikűrösnél, manikűrösnél vagy fogászaton is el lehet kapni - áll a közleményben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt