Karácsony hibahatáron belül

Statisztikai értelemben döntetlen az állás Karácsony Gergely és Tarlós István között a budapesti főpolgármesterségért folyó küzdelemben az Iránytű Intézet legfrissebb, a 444 birtokába került* felmérése szerint.

A teljes, vagyis bizonytalanokkal, biztosan nem szavazókkal is számoló mintában

  • Tarlós István 37;
  • Karácsony Gergely 35

százalékos támogatottságon áll, vagyis mindössze 2 százalékpont köztük a különbség, miközben a felmérés hibahatára +/-4%.

A felmérés szerint a teljes budapesti választókorú népesség körében Puzsér Róbert 4; Berki Krisztián egy százalékon áll.

A kutatás adatai szerint 8 százaléknyi választó biztosan nem szavazna. Nyolc százaléknyian voltak azok, akik nem tudtak, 6 százaléknyian azok, akik nem akartak válaszolni, vagyis még mindkét jelöltnek lehetnek tartalékai - még ha gyanítható is, hogy a hat százaléknyi rejtőzködő inkább ellenzéki, mint kormánypárti szavazó lehet.

A trendek alapján az elmúlt időszakban inkább Karácsony erősödött. Két hete - igaz, egy másik intézet, a Závecz Research felmérésében - Tarlós előnye még 4 százalékpont, vagyis statisztikailag releváns, a hibahatáron felüli volt. Ehhez képest mért most az iránytű statisztikai értelemben döntetlent.

Az Iránytű Intézet szeptember 18-23. között 600 budapesti választópolgár telefonos megkeresésével végezte kutatását, melynek hibahatára a mintanagyság alapján +/-4%.

*Update: A cikkben eredetileg nem volt feltüntetve, hogy az Iránytű Intézet felmérését előzőleg máshol nem publikálták, az más úton került a birtokomba.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.