Miért használ kettős mércét az ügyészség a választási jogsértéseknél? - kérdezte Poltot Kocsis-Cake Olivio

politika
2019 szeptember 25., 14:05
comments 81

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd parlamenti képviselője írásbeli kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek arról, miért alkalmaz az ügyészség kettős mércét a választási bűncselekmények feltárásánál. A képviselő példaként említi. hogy míg Pikó András, VIII. kerületi összenlenzéki jelölt kampányközpontjában a Magyar Nemzet cikkében megfogalmazott gyanúsítás miatt rögtön házkutatást tartottak, a kamupártok ügyében végül senkit nem vontak felelősségre, és a támogatási pénzek is eltűntek.

Polt Péter szerdán közzétett írásbeli válaszában az eredeti kérdésre nem válaszolt, csak leírta, mi történt a képviselő által említett ügyekben. Polt szerint a Pikóék elleni nyomozás még felderítési szakaszban van, és nem hallgattak ki senkit, az pedig, hogy a Fővárosi Választási Bizottság kimondta, hogy a helyi választási bizottság két fotó alapján nem állapíthatott volna meg jogsértést (ami alapján elindult a nyomozás), irreleváns a nyomozás szempontjából.

Lévaiék ügyében pedig ugyan két embert is kihallgattak, végül azért nem vontak felelősségre senkit, mert nem lehetett bebizonyítani, hogy bármelyiküknek is tudomása lett volna arról, hogy hamisak az ajánlóívek. Ezen kívül Polt szerint a kamupártok ellen jelenleg is több nyomozás folyik. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.