Miért használ kettős mércét az ügyészség a választási jogsértéseknél? - kérdezte Poltot Kocsis-Cake Olivio

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd parlamenti képviselője írásbeli kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek arról, miért alkalmaz az ügyészség kettős mércét a választási bűncselekmények feltárásánál. A képviselő példaként említi. hogy míg Pikó András, VIII. kerületi összenlenzéki jelölt kampányközpontjában a Magyar Nemzet cikkében megfogalmazott gyanúsítás miatt rögtön házkutatást tartottak, a kamupártok ügyében végül senkit nem vontak felelősségre, és a támogatási pénzek is eltűntek.

Polt Péter szerdán közzétett írásbeli válaszában az eredeti kérdésre nem válaszolt, csak leírta, mi történt a képviselő által említett ügyekben. Polt szerint a Pikóék elleni nyomozás még felderítési szakaszban van, és nem hallgattak ki senkit, az pedig, hogy a Fővárosi Választási Bizottság kimondta, hogy a helyi választási bizottság két fotó alapján nem állapíthatott volna meg jogsértést (ami alapján elindult a nyomozás), irreleváns a nyomozás szempontjából.

Lévaiék ügyében pedig ugyan két embert is kihallgattak, végül azért nem vontak felelősségre senkit, mert nem lehetett bebizonyítani, hogy bármelyiküknek is tudomása lett volna arról, hogy hamisak az ajánlóívek. Ezen kívül Polt szerint a kamupártok ellen jelenleg is több nyomozás folyik. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.