Az arab tavasz idején ellopott antik szarkofágot adott vissza az USA Egyiptomnak

Az egyiptomi forradalom idején ellopott szarkofágot, Nedjemank pap aranyozott koporsóját visszaadták az amerikai hatóságok Egyiptomnak.

A New York-i Metropolitan Múzeum (MET) két éve vásárolta meg az antik műkincset, amely először 2011-ben, az egyiptomi forradalom csúcspontján bukkant fel.
Egy szerdán tartott sajtótájékoztatón Cyrus Vance kerületi államügyész elmondta, a nyomozások során "feltűnő ellentmondásokra" bukkantak. Egyiptomi, amerikai, német és francia bűnüldöző hatóságok közös vizsgálatuk során arra jutottak, hogy az időszámítás előtt 150 és 50 között készült szarkofágot az egyiptomi Minja régióból lopták el.

Fotó: Michael R. Sisak/AP

A MET az arany műkincset egyik kiállítása középpontjába emelte. A tárlat februárban ért véget, amikor a New York-i hatóságok lefoglalták a szarkofágot.

A nagyhírű manhattani múzeum már a rendőrség nyomozása idején bocsánatot kért Egyiptomtól.

A szarkofág Dubajon, Németországon és Párizson át jutott el New Yorkba, a MET négymillió dollárért (1,2 milliárd forintért) vásárolta meg egy francia műkereskedőtől, akinek kiléte nem ismert.

Fotó: Michael R. Sisak/AP

Vance elmondta: a szarkofágot több száz tárgy között találták, amelyeket ugyanaz a multinacionális csempészhálózat lophatott el. A múzeumnak egyéb dokumentumok mellett egy meghamisított, 1971-es egyiptomi kiviteli engedélyt mutattak be.
Az államügyész utalt arra, hogy a következő hónapokban és években további fontos műtárgyak kerülhetnek elő. (MTI, BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.