Gulyás Greta Thunbergről: 16 éves beteg kisgyerek használása morális kérdés

politika
2019 szeptember 26., 09:33
comments 706

Maga a mozgalom visszataszító, "a magyar társadalom józanságát dícséri, hogy néhány tucat aktivistán kívül igazából nem érdekel senkit," mondta a globális klímasztrájkot is szervező Fridays for Future mozgalomról Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: 

"komoly feladata van a magyar politikának klímaügyben, ezt senki sem vitatja. (..) De, hogy jó-e ehhez 16 éves beteg kisgyereket felhasználni, az olyan morális kérdés, amivel ha szembenéznének azok, akik ezt az egészet csinálják, akkor előbbre lennénk."

Gulyás később megerősítette: Greta Thunbergre gondolt, majd arra a kérdésre, hogy neki mi a betegsége, úgy válaszolt, hogy

Asperger-szindrómája van.

link Forrás

A miniszter állításával szemben az autizmust fejlődési zavarnak tekintik, nem pedig betegségnek. Orvosi értelmben nem gyógyítható, a várható élettartamot nem befolyásolja. Az Emberi erőforrások minisztériumának tavaly előtt készített irányelve szerint Magyarországon "a nemzetközi adatokra épülő legóvatosabb becslések alapján 100 000 ember" élhet autizmussal.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.