Agyonverhették a kínai rendőrök a letartóztatott ellenzékit

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nyomozást követelnek a kínai emberi jogi aktivisták egy kínai ellenzéki, Vang Meiju halála miatt. Vangot még júliusban vették őrizetbe, amikor a hunani tartományi rendőrség épülete előtt egymagában, egy plakátot feltartva követelte Hszi Csin-ping elnök és Li Kö-csiang miniszterelnök lemondását.

Vang MeijuFotó: CHRD

Wenget a hatóságok azzal vették őrizetbe, hogy "kötekedett és zavart keltett", ami gyakori vád a kormány ellen tüntetőkkel szemben.

Vang családja szerint a férfi hétfőn halt meg a rendőrségi őrizetben. Neje, Cao Sü-hszia a rendőrség telefonhívásából értesült férje haláláról. A hívás során egyáltalán nem árulták el neki, hogy a férje miben halt meg. A Minseng Kuancsa kínai emberi jogi csoport tájékoztatása szerint Cao később megtekinthette férje holttestét. Elmondása szerint a férfi szeme, szája és füle is véres volt, arcát sebek borították.

Cao a Szabad Ázsia Rádiónak azt mondta, hogy a rendőrségen arra próbálták kényszeríteni, hogy írja alá a hivatalos iratokat, melyek szerint férje balesetben hunyt el. Ő erre nem volt hajlandó. Vang édesanyja szerint a hatóságok két millió jüan, mintegy 70 millió forint kártérítést ajánlottak nekik.

Mindezek alapján egy másik emberi jogi csoport, a CHRD az eset azonnali kivizsgálását követelte. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.