Megsemmisítette egy romániai bíróság a felsőcsertési aranybányához szükséges területrendezési tervet

A Kolozs megyei ítélőtábla jogerősen megsemmisítette az erdélyi felsőcsertési aranybánya megnyitásához szükséges területrendezési tervet, ami a környezetvédők szerint ellehetetleníti a ciántechnológia alkalmazásával nemesfémek kitermelését tervező kanadai beruházó üzleti terveit.

1,4 kilós aranyrög, amelyet Ausztráliában találtak.Fotó: Finders Keepers Gold Prospecting / Facebook

Az ítélőtábla döntéséről az Adevarul című napilap elektronikus kiadásában számolt be pénteken a Mentsétek meg Verespatakot civil szervezetre hivatkozva. A beruházást ellenző szervezet szerint ez az ítélet érvényteleníti a Deva Gold által 2010 óta megszerzett valamennyi engedélyt, így a környezetvédelmi és az építkezési jóváhagyást, ezért a beruházás sorsa meghatározatlan időre ellehetetlenül.

A területrendezési tervet a kanadai többségi tőkével létrehozott Deva Gold SA javaslatára fogadta el 2010-ben a dél-erdélyi Hunyad megyei Felsőcsertés önkormányzata. Az ítélőtábla gyakorlatilag helyben hagyta a Kolozs megyei törvényszék januári ítéletét, amely megállapította, hogy a területrendezési terv alapját egy törvénytelenül kiállított környezetvédelmi engedély képezte.

A területrendezési terv azokat a helyi szabályozásokat tartalmazta, amelyek a telkek felhasználására vonatkoznak, a felszíni bánya, a zagytározók létrehozását és a feldolgozó üzem megépítését tették lehetővé. A felsőcsertési ciántechnológiás aranybányászatot tervező Deva Gold SA a kanadai Eldorado Gold és a román Minvest Deva társaság közös cége. A román állami tulajdonban levő Minvest Deva 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban.

A kitermeléshez évente 1653 tonna ciánt használnának, ami révén egy 456 hektáros területen 45 millió tonna ércből 68 tonna aranyat és 490 tonna ezüstöt nyernének ki 16 év alatt. A beruházás 221 új munkahelyet teremtene. A toxikus nehézfémeket is tartalmazó több tízmillió tonnányi cianidos zagyot egy 169 és egy 70 méter magas gáttal rekesztenék el olyan völgyekben, amelyek alatt sűrűn lakott települések fekszenek. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.