Kiszedi az acélt a százforintosból a jegybank

Korszerűbb fémötvözetre cseréli a 100 forintos érmék alapanyagát a Magyar Nemzeti Bank, az új érmék jövő májusban kerülhetnek a készpénzforgalomba, mellettük a jelenlegi 100 forintosok is használhatók lesznek, közölte a jegybank hétfőn.

Az érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei, például az átmérő és a vastagság nem változik, de acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet lesz az alapanyaguk.

Az MNB szerint korszerűbb alapanyag az automaták stabilabb működése és az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. Megjegyzik azt is, hogy a 100 forintosok jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, az érmegyártásban már csak elvétve alkalmazzák.

Az új alapanyagú érme október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik, a jegybank azonban féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek. A készpénzforgalomban majd csak ezután, legkorábban 2020 májusában jelenhetnek meg a korszerűbb 100 forintosok. (MTI)