Trócsányi személye összeférhetetlen az uniós biztosi poszttal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ismételten összeférhetetlennek találta Trócsányi Lászlót az Európai Parlamenti jogi szakbizottsága (JURI) hétfői ülésén. A magyar mellett a román biztosjelöltet is elkaszálta a bizottság.

„Hiába ült össze újra az Európai Parlament összeférhetetlenséget vizsgáló JURI bizottsága, csak megerősítették korábbi döntésüket: 12:9 arányban megszavazták, hogy Trócsányi László összeférhetetlenségi ügyei miatt nem lehet uniós biztos” - posztolta ki Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Az Eurológus szintén megerősítette a hírt: anyagi és egyéb érdekeik összeférhetetlensége miatt alkalmatlanok a posztra. 

Az ellenzéki EP-képviselő szerint régóta egyértelmű volt, hogy Trócsányiból nem lesz EU-biztos:

„Ez persze a magyar kormányon kívül mindenkinek egyértelmű volt: Trócsányi összeférhetetlen, Európában ugyanis nem nézik jól szemmel, ha egy igazságügyi miniszter nevét viselő ügyvédi iroda milliós állami megrendelésekhez jut. Így már a 0. lépésnél elbukott, mielőtt egyáltalán kiderülhetett volna, hogy a bővítési portfólió vezetésére is teljesen alkalmatlan a magyar jogállamiság lebontásában aktív szerepet vállaló volt igazságügyi miniszter.”

Trócsányi és Rovana Plumb esetében ezt már csütörtökön is kimondta a bizottság, de annak elnöke újabb tanácskozást kért, amelyben írásban és pontosan kellett megfogalmaznia a bizottságnak a kifogásokat, amelyeket aztán eljuttatnak Ursula von der Leyen az Európai Bizottság leendő elnökének.

Miután a jogi szakbizottság másodszor is összeférhetetlennek találta Trócsányit, most Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság leendő elnökének kell eldönteni, hogy új jelöltet kér a magyar kormánytól, vagy megy tovább Trócsányival. Ha a bizottság javaslata ellenére von der Leyen kitart a volt magyar igazságügyi miniszter mellett, azzal azt kockáztatja, hogy amikor a biztosok személyéről együtt, "csomagban" szavaz az Európai Parlament, akkor Trócsányi miatt mindenki elbukik.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.