Trócsányi személye összeférhetetlen az uniós biztosi poszttal

eu
2019 szeptember 30., 10:05
comments 535

Ismételten összeférhetetlennek találta Trócsányi Lászlót az Európai Parlamenti jogi szakbizottsága (JURI) hétfői ülésén. A magyar mellett a román biztosjelöltet is elkaszálta a bizottság.

„Hiába ült össze újra az Európai Parlament összeférhetetlenséget vizsgáló JURI bizottsága, csak megerősítették korábbi döntésüket: 12:9 arányban megszavazták, hogy Trócsányi László összeférhetetlenségi ügyei miatt nem lehet uniós biztos” - posztolta ki Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Az Eurológus szintén megerősítette a hírt: anyagi és egyéb érdekeik összeférhetetlensége miatt alkalmatlanok a posztra. 

Az ellenzéki EP-képviselő szerint régóta egyértelmű volt, hogy Trócsányiból nem lesz EU-biztos:

„Ez persze a magyar kormányon kívül mindenkinek egyértelmű volt: Trócsányi összeférhetetlen, Európában ugyanis nem nézik jól szemmel, ha egy igazságügyi miniszter nevét viselő ügyvédi iroda milliós állami megrendelésekhez jut. Így már a 0. lépésnél elbukott, mielőtt egyáltalán kiderülhetett volna, hogy a bővítési portfólió vezetésére is teljesen alkalmatlan a magyar jogállamiság lebontásában aktív szerepet vállaló volt igazságügyi miniszter.”

Trócsányi és Rovana Plumb esetében ezt már csütörtökön is kimondta a bizottság, de annak elnöke újabb tanácskozást kért, amelyben írásban és pontosan kellett megfogalmaznia a bizottságnak a kifogásokat, amelyeket aztán eljuttatnak Ursula von der Leyen az Európai Bizottság leendő elnökének.

Miután a jogi szakbizottság másodszor is összeférhetetlennek találta Trócsányit, most Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság leendő elnökének kell eldönteni, hogy új jelöltet kér a magyar kormánytól, vagy megy tovább Trócsányival. Ha a bizottság javaslata ellenére von der Leyen kitart a volt magyar igazságügyi miniszter mellett, azzal azt kockáztatja, hogy amikor a biztosok személyéről együtt, "csomagban" szavaz az Európai Parlament, akkor Trócsányi miatt mindenki elbukik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt