A főpolgármester- és polgármester-választások eredményei lesznek meg először

POLITIKA
2019 október 01., 17:56

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról számolt be a Nemzeti Választási Bizottság ülésén, hogy arra kérte a szavazatszámláló bizottságokat, hogy október 13-án először a főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze. Pálffy Ilona hozzátette: Budapesten a helyi választási irodák döntenek arról, hogy a polgármester- vagy a főpolgármester-választás szavazólapjait számolják-e össze előbb. Ezután kerülhet sor a képviselőtestületi tagokra, és a a megyei közgyűlésre leadott voksok összeszámlálására. Az MTI szerint Pálffyék úgy kalkulálnak, hogy október 13-án már 8 órától érkeznek az első eredmények.

Az NVI vezetője figyelmeztetett: mivel a nemzetiségi választók idén a nemzetiségi szervezetek kérésére nem külön szavazókörben szavaznak majd, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben, lassíthatja a szavazást. Pálffy Ilona ezt azzal indokolta, hogy a nemzetiségi választópolgároknak adott eseten akár hat szavazólapot - hármat az önkormányzati választásra, hármat pedig a nemzetiségire - kell kitölteniük, ráadásul a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó borítékokat le is kell zárnia a választópolgárnak. Kijelentette:

fennáll a veszélye annak, hogy a szavazólapok összekeverednek.

Ezért arra utasította a helyi választási irodákat, hogy a szavazást úgy szervezzék meg, hogy előbb az önkormányzati választás fehér szavazólapjait adják át a választóknak, majd - miután kitöltötték és leadták azokat - a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.