Egy magyar hegymászót keresnek a Himalájában

baleset
2019 október 02., 10:23
comments 95

Az indiai hatóságok keresik a 37 éves Wittek Péter hegymászót aki tegnap tűnt el a Himaláján, a Trishul 1-es csúcs támadása közben.  

Wittek Péter, aki egyébként Szingapúrban a nemzeti egyetem kvantuminformatikus Phd-hallgatója, egy hatfős, tapasztalt hegymászó-csapat tagjaként indult a 7120 méter magas csúcs hódítására. 

Az indiai Straits Times azt írja, hogy a csapat többi tagja, akik közül hárman szingapúriak, biztonságban vannak, az eltűnt Wittek Péter megtalálására pedig egy hatfős mentőalakulat indult útnak. 

A helyi katasztrófaelhárítás és a felderítőegységek egyik koordinátora azt nyilatkozta a lapnak, hogy a csapat már visszafele tartott a csúcsról, amikor egy lavina sodrásába kerültek. 

Öten leértek az alaptáborba, de Witteknek nyoma veszett. Ez az egyik legnehezebben támadható csúcs a Himaláján, ami nagy tapasztalatot igényel, és a lavinaveszély is állandó. 

Az ST szerint a mentőcsapatnak akár három napba is telhet, mire elér arra a pontra, ahol Witteket utoljára látták. Mentőhelikopterek is útnak indulnak. Eddig erre a rossz időjárási körülmények nem adtak lehetőséget. 

Wittek Péter a Szingapúri Nemzeti Egyetem vendéghallgatója, és a Torontói Egyetem egyetemi docense egyben. (The Straight Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.