Kifosztotta és hagyta meghalni kerekesszékes lakótársát egy pár

bűnügy
2019 október 02., 16:00

A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte egy férfi és egy nő letartóztatását, akik éveken át elvették és felélték idős kerekesszékes lakótársuk nyugdíját, majd amikor az rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost, hagyták őt meghalni – közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

A rendőrség a párt és a harmadik társukat – aki ismeretlen helyen van – nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítja.

A közlemény szerint a bűncselekmény idején 69 éves sértett mindkét lábát korábban amputálták, a férfi tolószékkel közlekedett, a családjával összeveszett, alkoholista volt. Ugyanabban az albérletben lakott 2006-ban, mint az elsőrendű gyanúsított, ott ismerkedtek meg egymással.

Ezután a vádlott, majd későbbi élettársa albérletről albérletre hurcolták a férfit. Étellel ugyan ellátták, de ezen felül nem gondoskodtak róla.

A férfi többször rosszul lett, kórházba és hajléktalanszállóra került, de a gyanúsítottak, miután megfélemlítették, minden alkalommal kihozták az intézményekből, és továbbra is fosztogatták a bankkártyáját. Előfordult, hogy a sértett szociális munkások segítségével letiltatta a kártyát, de a gyanúsítottak újat csináltattak vele – közölte a törvényszék.

A férfit 2017 októberében a gyanúsítottak magukkal vitték a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei átmeneti szállása lábadozórészlegéről, majd miután újra lenullázták a bankkártyáját, a Pest megyei Szentmártonkátára utaztak vele.

A következő négy napban a sértett alig evett, fájlalta a gyomrát, alig tudott beszélni, de orvost nem hívtak hozzá. Október 28-án este az egyik gyanúsított észrevette, hogy a férfi zihálva lélegzik, de ekkor sem hívtak orvost. A sértett aznap este meghalt, a holttestét a gyanúsítottak a kerekesszékkel együtt kivitték az erdőbe, ott találtak rá.

A nyomozás adatai szerint a férfi nem halt volna meg, ha orvosi segítséget kapott volna. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.