Távozik a Pest megyei gyermekvédelem vezetője egy nagy vihart kavart örökbefogadási ügy után

gyerek
2019 október 02., 09:59

Az intézmény felügyeletével megbízott Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségénél megerősítették, hogy november végével távozik hivatalából Perei Lilla, a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatója.  

A döntés hátterében alighanem az a történet húzódik meg, amiről az Index adott hírt másfél héttel korábban, és ezt a lap forrásai is megerősítették. 

A TEGYESZ egyetlen délelőtt, alig néhány óra leforgása alatt elszakított nevelőszüleitől egy másfél éves gyermeket, akit egy éve gondoztak akkori gondozói.  Pedig a nevelőszülők, a gyermek és a gyermekkel közösen élő unokatestvérek között addigra valódi családi kötelék létesült. 

Az Index cikke szerint a nevelőszülők szeptemberben kaptak értesítést arról, hogy meglátogatja őket - ismerkedés céljából - egy gyermekvédelmi gyám, egy örökbefogadási tanácsadó és két örökbefogadásra készülő szülő. Ezek után úgy vitték el a gyermeket otthonából, hogy a nevelőszülőkkel azt sem tudatták, hova viszik. Még gyógyszereit sem tudták odaadni a gyermeknek, akiről máig nem tudják, hol van. Az eljárás határozatát is csak utólag kapták kézhez. 

Örökbefogadási szakértők szerint az ilyen heves elszakítás, az ismerkedési időszak elmaradása egyaránt traumatizálhatja a gyermeket.

Az Index szerint az ügyben ügyészi törvényességi ellenőrzést folytat a Pest Megyei Főügyészség azzal kapcsolatban, hogy vajon a gyámhatósági eljárás törvényesen zajlott-e, és ennek az ellenőrzésnek nyomán vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés elleni osztálya is. (Index)