„Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad, mert abban a pillanatban ellenséggé válik”

POLITIKA
2019 október 03., 13:02

A miniszterelnök alig pár napja nyilatkoztatta ki a Fidesz kongresszusán a  tizenegyedik parancsolatot, ami úgy hangzik, „ne mondj rosszat a fideszes társadról”. Most pedig egyenesen az egri Fideszből érkezett egy sokkal konkrétabb NER-lélektani elemzés. Az Egri Ügyek bemutatott egy felvételt, amin állításuk szerint Oroján Sándor, a kormánypárt helyi alelnöke és képviselő-jelöltje magyarázza a rendszer természetét néhány polgármesternek. 

link Forrás

Arról van szó, hogy van egy Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelynek mindannyian tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené. Mert ha valaki Tiszafüreden a polgármestert bántja és megy a sajtóhoz, az pont olyan, mintha bármelyik polgármesterünket vagy akár engem személy szerint bántana.

A tiszafüredi helyzet azért szúrhatja Oroján szemét, mivel a városban a korábbi jegyző, Sipsák György vette a bátorságot, és elindult a fideszes polgármesterrel szemben a mostani választáson. Spisák még jegyzőként különbözött össze a helyi testületben többségben lévő fideszes képviselőkkel, ami miatt leváltották, de az akkori polgármester, Pintér Erika visszahelyezte. Amikor 2014-ben a fideszes Ujvári Imre lett az új polgármester, újra felmentette Spisákot. Azóta a bíróság is kimondta, hogy Spisákot jogellenesen küldték el, és 6,5 millió forint kártérítést ítélt meg neki. 

Alighanem ezt emlegeti elszámolási vitaként a polgármestereknek leigazítást tartó Oroján Sándor. A beszélgetés egy pontján azt is közli, hogy felajánlják neki, hogy megtarthatja az állását, ha nem indul polgármesterjelöltként. Spisák a jelek szerint nem fogadta el az ajánlatot, mert Márki-Zay Péter szervezetével, a Mindenki Magyarországa Mozgalommal mégis Ujvári kihívója lesz.

Nem meggyőzni kell az ellenfelet, hanem legyőzni

És ebből a konkrét ügyből kiindulva az egri fideszes általánosságban is bemutatja, hogy a NER világában miért nem lehet pozícióban hagyni azokat, akik nem értenek egyet a Fidesszel, netán még a sajtóval is szóba állnak:

Tehát mi ezt így látjuk, és nyilván nem tartjuk szerencsésnek, ha az egyik fronton valamely személy küzd a rendszer ellen, kard ki kard, a másik fronton pedig próbál lojális lenni, megfelelni és végezni a munkáját. Nem hiszünk abban, hogy egy embernek lehet két személyisége, az egyik pozitív, a másik negatív. Ahol ennyire nyíltan beleáll valaki a konflitkusba, ott nekem az látszik, hogy az nyilván máshol sem tud jó, megfelelő munkát végezni. És hát azt szeretnénk elérni itt, minél hamarabb, záros határidővel, hogy váljunk meg más fronton is ettől az embertől, aki egyébként Tiszafüreden nagy problémákat okoz, biztos láttátok már az újságcikkeket, Index satöbbi.

Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!És ha valaki politikai ellenfele a tiszafüredi polgármesternek, akkor úgymond politikai ellenfele nekem is és Nyitrai Zsoltnak, meg a közösségnek, mert ő a rendszernek a politikai ellenfele.

Kósa Lajos és Oroján Sándor
photo_camera Kósa Lajos és Oroján Sándor éppen megvédik az országot Fotó: Oroján Sándor/Facebook

Azért Oroján annyit megenged a rendszerellenes elemeknek, hogy ha nem politizál, kivonul a politikai térből, „nyugodtan éljen bátran”. De ha „egy politikusról beszélünk, aki politizál a rendszerrel szemben, a rendszer bármely tagjával szemben, azt kell, hogy mondjuk, hogy ne egyen a másik oldalon. 

Mert ezen a fronton mi etetjük az embert”.

Aki nincs ellenünk, az velünk van

Majd kifejti azt is, hogy a NER azért számít teljesen más rendszert a rendszerváltás utáni 20 év liberális demokráciájához képest, mert már csak egyfajta álláspontot lehet képviselni, igaz, arra mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy egyetértsen a rendszerrel, vagy ahogy ő mondja: idomuljon. Akár pozíciót is kaphat, csak ne politizáljon. 

És erre a rendszereken átívelő rugalmasságra pedig nem más, mint Gyurcsány egykori miniszterét, Kóka Jánost szolgáltatja  a legjobb példát:

„A kétpólusú politizálásnak vége van. Tehát ez ami per pillanat az országban történik, ez tényleg a NER-nek az építése és a kiterjesztése a teljes országra. 

Szeretnénk az árkokat betemetni, akit lehet, áthúzni erre az oldalra, mindenkit, aki idomul. Vannak lehetőségek pozíciókat adni. 

Meg kell mondanom, Kóka János kiválóan üzletel egyébként a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, de nem politizál. Nincs olyan, hogy a politikai térben valaki a NER-nek nekimegy, és közben a másik fronton úgymond veszélyt jelent. 

Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad, mert abban a pillanatban ellenséggé válik.