A felesége szerint munkahelyi vita miatt késelhetett a főkapitányságon a párizsi támadó

A felesége szerint pszichotikus epizódja volt, előző este hangokat hallott, szokatlanul és idegesen viselkedett az a férfi, aki csütörtökön négy embert megkéselt a párizsi rendőr-főkapitányságon 

A 45 éves támadó - akit a helyszínen agyonlőttek - a rendőrség egyik irodai alkalmazottja volt, egy kerámiakéssel támadt csütörtökön, először saját irodahelyiségében késelt, majd az épület más részein. Feleségét őrizetbe vették és jelenleg is kihallgatják. A nő szerint a férje a főnökeivel került nézeteltérésbe, mert nem mozdították elő a karrierjét. Ezt a rendőrségi szakszervezet is megerősítette. 

Rendőrök a párizsi főkapitányság bejárata előtt a támadás utánFotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A két kisgyereket nevelő házaspárnak a Párizshoz közeli Gonesse-ben található otthonában tartott házkutatás során semmilyen olyan bizonyítékot nem találtak, amely alapján feltétezhető, hogy az iszlám hitre másfél évvel ezelőtt áttért férfi radikális iszlamista lett volna. A lakásban lefoglalt informatikai eszközöket még vizsgálják a nyomozók. A nő a rendőrségen azt mondta, hogy a férje a támadást megelőző éjszaka felriadt és azt mondta, hogy látomásai voltak és hangokat hallott.

A Le Monde szerint az elkövető, Michael H. a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén született, nagyothalló és néma volt. Zárkózott és kedves emberként ismerték a lakóhelyén és a munkahelyén is. Informatikusként 2003 óta dolgozott a párizsi prefektúra hírszerzési igazgatóságán, ahol olyan érzékeny adatokat dolgoznak fel, mint a terrorizmussal kapcsolatos információk. A férfi nem állt megfigyelés alatt, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában és a munkaköréből fakadó ötévenként kötelező alkalmassági vizsgálat nem jelzett nála semmilyen pszichológiai problémát.

A párizsi ügyészség szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, terrorizmus ügyében nem nyomoznak, de a francia hírügynökésg szerint a terrorelhárítási ügyészég nagyon közelről figyeli a nyomozást.

„Attól mert muszlim valaki, még nem lesz terrorista. Az, hogy áttért az iszlám hitre, az nem utal automatikusan a radikalizálódásra” - mondta pénteken Sibeth Ndiaye kormányszóvivő.

Michael H. csütörtökön délután fél 1 órakor kezdett ámokfutásba: egy kerámia konyhakéssel megölte három közvetlen kollegáját, két rendőrt és egy adminisztratív alkalmazottat, majd kiment a hírszerzési részlegről és a lépcsőházban két nőre támadt. Az egyiket, egy rendőrt halálosan megszúrt, a másik nőt súlyosan megsebesítette. A nőt helikopterrel kórházba szállították, pénteken már nem volt életveszélyben. A támadó ezután lement az épület udvarára, ahol egy rendőr felszólította, hogy dobja el a kést, de miután ezt nem tette meg, a rendőr agyonlőtte. A támadásban még egy ember megsérült és kórházban ápolják, de nincs életveszélyben.

A támadást Emmanuel Macron elnök - aki a Edouard Philippe kormányfővel a helyszínre látogatott - valóságos drámának nevezte az esetet.

Francia rendőrök ezrei éppen az előző nap tüntettek Párizsban jobb munkakörülményekért, ugyanis a francia rendőrség reménytelenül túlterhelt: 2015 óta a sorozatos iszlamista támadások, emellett a tavaly novemberében kezdődött kormányellenes sárgamellényes tüntetők erőszakba forduló megmozdulásai okoznak nehézséget a rendvédelmi szerveknek. Az idén ötven rendőr követett el öngyilkosságot. (BBC/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.