Beperli az Apple-t, mert meleg lett egy alkalmazás miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kártérítési pert indított egy férfi az Apple ellen Oroszországban, mert állítása szerint az Iphone-jára telepített alkalmazás miatt lett meleg, írja a BBC. A bíróságnak szeptember végén benyújtott keresetben az elszenvedett erkölcsi károk miatt egymillió rubelt követel. A férfi panaszában arról számolt be, hogy bár a Bitcoin appot szerette volna letölteni, a GayCoin-t sikerült. Ez a telepítés után azzal üdvözölte, hogy "ne ítélkezz, míg nem próbáltad." 

A férfi magáévá tette a gondolatot, és úgy döntött, hogy kipróbálja milyen egy azonos neművel a kapcsolat.

"Most van egy barátom, azt sem tudom, hogy hogyan magyarázzam el a szüleimnek," olvasható a periratban. Bevallása szerint az élete sokkal rosszabb lett, és "soha többé nem lesz már normális." És ez mind az Apple-nek köszönhető, mert "manipulációval a homoszexualitás" felé tolta. A bíróság októbert 17-én hallgatja meg a kártérítést követelő férfit. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt. 

Fotó: Ramil Sitdikov/Sputnik


Oroszországban 2013-ban fogadták el a „melegpropaganda-ellenes” törvényt, ami szöveg szerint ugyan nem tiltja a szivárványszínű pride-zászlókat, mégis számos esetben szolgált jogalapul hatósági akciókhoz, pénzbüntetéshez, elzáráshoz és börtönbüntetéshez is. 

Bárki ugyanis, aki Oroszországban nyilvános helyen „meleglobbizik”, pozitív színben tünteti fel a buzulást, veszélyezteti az orosz gyermekek szexuális épségét, ezért tetszőlegesen büntethető. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.