Beperli az Apple-t, mert meleg lett egy alkalmazás miatt

külföld
2019 október 04., 15:21
comments 210

Kártérítési pert indított egy férfi az Apple ellen Oroszországban, mert állítása szerint az Iphone-jára telepített alkalmazás miatt lett meleg, írja a BBC. A bíróságnak szeptember végén benyújtott keresetben az elszenvedett erkölcsi károk miatt egymillió rubelt követel. A férfi panaszában arról számolt be, hogy bár a Bitcoin appot szerette volna letölteni, a GayCoin-t sikerült. Ez a telepítés után azzal üdvözölte, hogy "ne ítélkezz, míg nem próbáltad." 

A férfi magáévá tette a gondolatot, és úgy döntött, hogy kipróbálja milyen egy azonos neművel a kapcsolat.

"Most van egy barátom, azt sem tudom, hogy hogyan magyarázzam el a szüleimnek," olvasható a periratban. Bevallása szerint az élete sokkal rosszabb lett, és "soha többé nem lesz már normális." És ez mind az Apple-nek köszönhető, mert "manipulációval a homoszexualitás" felé tolta. A bíróság októbert 17-én hallgatja meg a kártérítést követelő férfit. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt. 

photo_camera Fotó: Ramil Sitdikov/Sputnik


Oroszországban 2013-ban fogadták el a „melegpropaganda-ellenes” törvényt, ami szöveg szerint ugyan nem tiltja a szivárványszínű pride-zászlókat, mégis számos esetben szolgált jogalapul hatósági akciókhoz, pénzbüntetéshez, elzáráshoz és börtönbüntetéshez is. 

Bárki ugyanis, aki Oroszországban nyilvános helyen „meleglobbizik”, pozitív színben tünteti fel a buzulást, veszélyezteti az orosz gyermekek szexuális épségét, ezért tetszőlegesen büntethető. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.