Egy New York-i bíró elrendelte Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg

külföld
2019 október 07., 16:17
comments 93

Egy New York-i szövetségi bíró elrendelte Donald Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg. A bíró visszautasította az amerikai elnök korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Victor Marrero bíró a döntést úgy indokolta: „visszataszító”, hogy az elnök mentességre hivatkozik, „a bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, ami a törvények fölé helyezné az elnököt”.

Trump ügyvédei a bírói döntés után azonnal fellebbezést nyújtottak be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, ami rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. Trumpék azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amikre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

„A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” – írta Trump a döntés után. Trump azt írta: „Soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem.”

photo_camera Fotó: Jim Watson/AFP

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.