Egy New York-i bíró elrendelte Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy New York-i szövetségi bíró elrendelte Donald Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg. A bíró visszautasította az amerikai elnök korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Victor Marrero bíró a döntést úgy indokolta: „visszataszító”, hogy az elnök mentességre hivatkozik, „a bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, ami a törvények fölé helyezné az elnököt”.

Trump ügyvédei a bírói döntés után azonnal fellebbezést nyújtottak be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, ami rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. Trumpék azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amikre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

„A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” – írta Trump a döntés után. Trump azt írta: „Soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem.”

Fotó: Jim Watson/AFP

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.