Egy New York-i bíró elrendelte Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy New York-i szövetségi bíró elrendelte Donald Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg. A bíró visszautasította az amerikai elnök korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Victor Marrero bíró a döntést úgy indokolta: „visszataszító”, hogy az elnök mentességre hivatkozik, „a bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, ami a törvények fölé helyezné az elnököt”.

Trump ügyvédei a bírói döntés után azonnal fellebbezést nyújtottak be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, ami rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. Trumpék azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amikre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

„A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” – írta Trump a döntés után. Trump azt írta: „Soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem.”

Fotó: Jim Watson/AFP

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.