Egy New York-i bíró elrendelte Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg

Egy New York-i szövetségi bíró elrendelte Donald Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg. A bíró visszautasította az amerikai elnök korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Victor Marrero bíró a döntést úgy indokolta: „visszataszító”, hogy az elnök mentességre hivatkozik, „a bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, ami a törvények fölé helyezné az elnököt”.

Trump ügyvédei a bírói döntés után azonnal fellebbezést nyújtottak be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, ami rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. Trumpék azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amikre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

„A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” – írta Trump a döntés után. Trump azt írta: „Soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem.”

Fotó: Jim Watson/AFP

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.