Egy New York-i bíró elrendelte Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg

Egy New York-i szövetségi bíró elrendelte Donald Trump adóbevallásának benyújtását 8 évre visszamenőleg. A bíró visszautasította az amerikai elnök korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Victor Marrero bíró a döntést úgy indokolta: „visszataszító”, hogy az elnök mentességre hivatkozik, „a bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, ami a törvények fölé helyezné az elnököt”.

Trump ügyvédei a bírói döntés után azonnal fellebbezést nyújtottak be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, ami rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. Trumpék azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amikre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

„A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” – írta Trump a döntés után. Trump azt írta: „Soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem.”

Fotó: Jim Watson/AFP

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.