Észak-Korea óva intette a nyugati országokat, hogy felvessék a rakétatesztjei ügyét az ENSZ BT-ben

Észak-Korea óva intette az USA-t, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék az ország rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mert az „felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére”.

A 15 tagú ENSZ BT várhatóan kedden ülésezik zárt ajtók mögött, miután Észak-Korea a múlt héten közölte, hogy sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). Az ülést Németország kezdeményezte Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával.

„ Tudjuk, hogy a brit-francia-német tisztátalan kezdeményezés mögött az USA rejtőzik” – mondta Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak az országa képviselete előtt a világszervezetnél. Azt mondta, „az USA-nak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy ha most felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Phenjan hogyan védené meg a szuverenitását, és ez magában foglalna-e további rakétateszteket, azt mondta:

„Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben”, ez nem jelent feltétlenül egy újabb rakétatesztet.

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátoraFotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban újra felvette a párbeszédet az USA-val. A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium közölte: Észak-Korea nem tárgyal tovább, amíg az USA nem foganatosít „gyakorlati intézkedéseket”, hogy változtasson az ellenséges politikáján. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.