Észak-Korea óva intette a nyugati országokat, hogy felvessék a rakétatesztjei ügyét az ENSZ BT-ben

külföld
2019 október 07., 18:28
comments 112

Észak-Korea óva intette az USA-t, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék az ország rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mert az „felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére”.

A 15 tagú ENSZ BT várhatóan kedden ülésezik zárt ajtók mögött, miután Észak-Korea a múlt héten közölte, hogy sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). Az ülést Németország kezdeményezte Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával.

„ Tudjuk, hogy a brit-francia-német tisztátalan kezdeményezés mögött az USA rejtőzik” – mondta Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak az országa képviselete előtt a világszervezetnél. Azt mondta, „az USA-nak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy ha most felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Phenjan hogyan védené meg a szuverenitását, és ez magában foglalna-e további rakétateszteket, azt mondta:

„Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben”, ez nem jelent feltétlenül egy újabb rakétatesztet.

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora
photo_camera Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban újra felvette a párbeszédet az USA-val. A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium közölte: Észak-Korea nem tárgyal tovább, amíg az USA nem foganatosít „gyakorlati intézkedéseket”, hogy változtasson az ellenséges politikáján. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.