Észak-Korea óva intette a nyugati országokat, hogy felvessék a rakétatesztjei ügyét az ENSZ BT-ben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Észak-Korea óva intette az USA-t, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék az ország rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mert az „felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére”.

A 15 tagú ENSZ BT várhatóan kedden ülésezik zárt ajtók mögött, miután Észak-Korea a múlt héten közölte, hogy sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). Az ülést Németország kezdeményezte Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával.

„ Tudjuk, hogy a brit-francia-német tisztátalan kezdeményezés mögött az USA rejtőzik” – mondta Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak az országa képviselete előtt a világszervezetnél. Azt mondta, „az USA-nak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy ha most felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Phenjan hogyan védené meg a szuverenitását, és ez magában foglalna-e további rakétateszteket, azt mondta:

„Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben”, ez nem jelent feltétlenül egy újabb rakétatesztet.

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátoraFotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban újra felvette a párbeszédet az USA-val. A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium közölte: Észak-Korea nem tárgyal tovább, amíg az USA nem foganatosít „gyakorlati intézkedéseket”, hogy változtasson az ellenséges politikáján. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.