Moszkvában, táncolás közben árulta el egy nőnek a Fülöp-szigeteki elnök, hogy olyan súlyos beteg, hogy lebénulhat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Rodrigo Duterte az Ismeretlen Katona sírját koszorúzza MoszkvábanFotó: YURI KADOBNOV/AFP

Izomgyengeség nevű, valószínűleg öröklött autoimmun betegségtől szenved a Fülöp-szigetek beszólásairól és a drogkereskedők elleni törvénytelen irtóhadjáratáról híres elnöke, Rodrigo Duterte, írja a New York Times. A myasthenia gravis az autoimmun betegségek egyik olyan ritka, öröklődő kórképe, ami mozgásképtelenséghez vezet.

 A The New York Times tudósítója szerint a Fülöp-szigeteken régóta foglalkoztatja a közvéleményt az elnök egészségi állapota, mert gyakran napokig nem jelenik meg a nyilvánosság előtt. Az elnöki hivatal eddig azzal érvelt, hogy a 74 esztendős Dutertének, mint a hozzá hasonló korúaknak általában, a szokásosnál több pihenésre van szüksége.

Most azonban egy oroszországi látogatás közben maga az elnök árulta el, mi a probléma. 

Egy moszkvai rendezvényen táncolt egy nővel, és nem tudott a szemébe nézni, mert az egyik szeme folyvást lecsukódott. Ekkor azt mondta: "Van egy különös tehetségem. Amikor magára nézek, az egyik szemem kisebb és lecsukódik, látja? Önálló életet él. Ez myasthenia gravis, súlyos izomgyengeség".

A politikus hozzátette: a nagyapja is ezzel a betegséggel küszködött. "Vagyis ez valójában genetikai eredetű" - fogalmazott Duterte.Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.