Trump fogta magát és odadobta Erdogannak az Amerikát fegyverrel támogató kurdokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ha nem Donald Trump elnökről lenne szó, azt mondhatnánk, hogy váratlan kanyart vett az amerikai külpolitika. Vasárnap előbb Trump, majd később hivatalosan a Fehér Ház is bejelentette, hogy miután az elnök személyesen beszélt telefonon török kollégájával, Erdogannal, áldását adta arra, hogy a törökök benyomulhassanak Szíria északi részébe. A közlemény fontos része, hogy a környékről kivonják az utolsó amerikai katonákat is. 

Törökország így lehetőséget kap arra, hogy régi tervét megvalósítva lecsapjon az általa terroristáknak tartott kurd erőkre. Azokra a kurdokra, akik az USA stabil szövetségeseként hatalmas segítséget nyújtottak az Iszlám Állam felmorzsolásához. 

Trump tavaly egyszer már váratlanul bejelentette, hogy minden amerikai erőt kivon Szíriából, de a had- és külügyi vezetés felháborodását látva akkor még visszakozott. 

Most arról állapodott meg Erdogannal, hogy hátravonja a környékről az ott még állomásozó 100-150 amerikai katonát.

A New York Times szerint ez odavezethet, hogy a kurdok szövetséget kötnek Aszad szíriai elnökkel a hatalmas technológiai és anyagi fölényben lévő török hadsereggel szemben.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.