Trump fogta magát és odadobta Erdogannak az Amerikát fegyverrel támogató kurdokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ha nem Donald Trump elnökről lenne szó, azt mondhatnánk, hogy váratlan kanyart vett az amerikai külpolitika. Vasárnap előbb Trump, majd később hivatalosan a Fehér Ház is bejelentette, hogy miután az elnök személyesen beszélt telefonon török kollégájával, Erdogannal, áldását adta arra, hogy a törökök benyomulhassanak Szíria északi részébe. A közlemény fontos része, hogy a környékről kivonják az utolsó amerikai katonákat is. 

Törökország így lehetőséget kap arra, hogy régi tervét megvalósítva lecsapjon az általa terroristáknak tartott kurd erőkre. Azokra a kurdokra, akik az USA stabil szövetségeseként hatalmas segítséget nyújtottak az Iszlám Állam felmorzsolásához. 

Trump tavaly egyszer már váratlanul bejelentette, hogy minden amerikai erőt kivon Szíriából, de a had- és külügyi vezetés felháborodását látva akkor még visszakozott. 

Most arról állapodott meg Erdogannal, hogy hátravonja a környékről az ott még állomásozó 100-150 amerikai katonát.

A New York Times szerint ez odavezethet, hogy a kurdok szövetséget kötnek Aszad szíriai elnökkel a hatalmas technológiai és anyagi fölényben lévő török hadsereggel szemben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.