Trump fogta magát és odadobta Erdogannak az Amerikát fegyverrel támogató kurdokat

Ha nem Donald Trump elnökről lenne szó, azt mondhatnánk, hogy váratlan kanyart vett az amerikai külpolitika. Vasárnap előbb Trump, majd később hivatalosan a Fehér Ház is bejelentette, hogy miután az elnök személyesen beszélt telefonon török kollégájával, Erdogannal, áldását adta arra, hogy a törökök benyomulhassanak Szíria északi részébe. A közlemény fontos része, hogy a környékről kivonják az utolsó amerikai katonákat is. 

Törökország így lehetőséget kap arra, hogy régi tervét megvalósítva lecsapjon az általa terroristáknak tartott kurd erőkre. Azokra a kurdokra, akik az USA stabil szövetségeseként hatalmas segítséget nyújtottak az Iszlám Állam felmorzsolásához. 

Trump tavaly egyszer már váratlanul bejelentette, hogy minden amerikai erőt kivon Szíriából, de a had- és külügyi vezetés felháborodását látva akkor még visszakozott. 

Most arról állapodott meg Erdogannal, hogy hátravonja a környékről az ott még állomásozó 100-150 amerikai katonát.

A New York Times szerint ez odavezethet, hogy a kurdok szövetséget kötnek Aszad szíriai elnökkel a hatalmas technológiai és anyagi fölényben lévő török hadsereggel szemben.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.