11 elefánt pusztult el egy thaiföldi vízesésnél

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Drónfelvételek alapján összesen 11 elefánt pusztult el egy thaiföldi vízesésnél, köztük egy 3 éves elefántborjú – közölték helyi természetvédelmi illetékesek.

A baleset szombaton történt a Haew Narok (Pokoli szurdok) vízesésnél a Khao Yai Nemzeti Parkban, ahol 1992-ben már előfordult egy hasonló, tragikus baleset, akkor 8 elefánt pusztult el.

A természetvédelmi hivatal illetékesei elmondták, hogy az elefántcsorda szombaton egy folyón kelt át, a 200 méter magasból lezúduló vízesés tetején, amikor egy erős hullám elragadta őket, és a mélybe zuhantak.

A hivatal drónokat küldött ki, hogy felvételeket készítsenek a helyszínről, ami olyan sziklás, hogy nem lehet megközelíteni.

A drónok 15 méter magasból filmezték a helyszínt, a felvételek elemzéséből pedig kiderült, hogy nem 6 elefánt pusztult el, ahogy eredetileg gondolták, hanem összesen 11.

Az egyik elpusztult elefántFotó: Panupong Changchai/Thai News Pix/AFP

„Úgy véljük, hogy 13 tagú volt a csorda, közülük kettő élte túl a balesetet. Abban, hogy a két elefánt életben maradt, teljesen biztosak vagyunk, mert látták őket, amint élelem után kutattak a vízesés környékén” – mondta Nattapong Sziricsanam, Nakhénnájok tartomány kormányzója.

Thaiföldön 3500-3700 elefánt él még vadon. A 2000 km2-es, világörökségi listán is szerepelő nemzeti park kb. 300 vadon élő elefántnak ad otthont.

Nattapong elmondta, hogy mivel már két nagy baleset történt a vízesésénél, a természetvédők megpróbálnak megoldást találni a problémára. Szóba került, hogy biztonságos átjárót alakítsanak ki a csordáknak a folyón a vízesésnél. A kormányzó azt ígérte, megtalálják a módját a hasonló tragédiák megelőzésének. (MTI, Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.