28 kínai céget tett feketelistára az amerikai kormányzat, mert részt vesznek az ujgur kisebbség elnyomásában

külföld
2019 október 08., 05:35
comments 49

Váratlanul, a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója előtt néhány nappal jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter, hogy az amerikai kormány tiltólistára tett 28 kínai vállalatot és más szervezetet, mert részt vesznek a muszlim ujgur kisebbség elnyomásában. A BBC beszámolója szerint a hétfői döntés értelmében amerikai vállalatok nem értékesíthetnek az érintett kínai cégeknek, szervezeteknek amerikai gyártmányú termékeket. A

"Az Egyesült Államok kormányzata és kereskedelmi minisztériuma nem tűrheti és nem is fogja tűrni az etnikai kisebbségek brutális elnyomását Kínában. Ez a lépésünk biztosítja majd, hogy az egyéni szabadság és a szabad vállalkozások világában kifejlesztett technológiáinkat ne használhassák fel védtelen kisebbségiek elnyomására,"

áll Wilbur Ross közleményében. A kereskedelmi tárca listáján szereplők közvetve vagy közvetlenül felelőssé tehetők a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgurok és más muszlim kisebbségi csoportok elnyomásáért. Többek közt feketelistára került a Hikvision, a Dahua és a Megvii Technology, amik mesterséges-intelligenciával, és arcfelismeréssel foglalkoznak. A Hikvision a világ egyik legnagyobb megfigyelőberendezés-gyártója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.