800 ezer otthonban kapcsolhatják ki napokra az áramot Kaliforniában

A helyi áramszolgáltató elkezdte kikapcsolni az áramot mintegy 800 ezer otthonban az amerikai Észak-Kaliforniában. A cél az, hogy megelőzzék az erdőtüzeket, melyek az utóbbi években nagyon súlyos pusztítást végeztek a régióban. 

Az áramszünet a San Francisco-öböl jelentős részét is érinti majd, bár magát a várost a tervek szerint nem. 

Az áramszolgáltató Pacific Gas and Electric figyelmeztetése szerint a kimaradás akár napokig is eltarthat. A bejelentett, szándékolt áramszünet hírét sok helyi lakos nem fogadta jól.

A lépésre azért van szükség, mert az előrejelzések nagyon erős szelet jósolnak a következő napokra, és a hatóságok attól tartottak, hogy a szélben felboruló oszlopok és leeső vezetékek miatt az elmúlt évekhez hasonló tüzek törhetnek ki. Ehhez ugyanis adottak a körülmények: az idei szárazság ismét megteremtette a feltételeit egy óriási tűznek. 

A tavalyi tűzben 60 ezer hektáron tomboltak a lángok, 86 ember halálát okozva, és akkor az utólagos vizsgálat a rossz állapotban lévő vezetékeket jelölte meg a tűz okaként. Hasonlóan, a 2017-es tüzek kitöréséért is a céget tették felelőssé, az emiatt indított perek következtében aztán a vállalat idén csődöt jelentett. 

Észak-Kalifornia nagy részében a PG&E az egyetlen áram- és gázszolgáltató, úgyhogy számos lakosnak nincs más lehetősége, mint átvészelni az áramszünetet. 

Az érintett területek között a kalifornai borvidék számos települése épp úgy megtalálható, mint több techközpont, például az Apple székhelye, Cupertino. Oakland polgármestere, Libby Schaaf arról beszélt, hogy akár öt napos áramszünetre is fel kell készülniük. A helyi iskolák szerdán biztos nem nyitnak ki, és a legtöbb üzlet is zárva marad a régióban. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.