800 ezer otthonban kapcsolhatják ki napokra az áramot Kaliforniában

külföld
2019 október 09., 12:11

A helyi áramszolgáltató elkezdte kikapcsolni az áramot mintegy 800 ezer otthonban az amerikai Észak-Kaliforniában. A cél az, hogy megelőzzék az erdőtüzeket, melyek az utóbbi években nagyon súlyos pusztítást végeztek a régióban. 

Az áramszünet a San Francisco-öböl jelentős részét is érinti majd, bár magát a várost a tervek szerint nem. 

Az áramszolgáltató Pacific Gas and Electric figyelmeztetése szerint a kimaradás akár napokig is eltarthat. A bejelentett, szándékolt áramszünet hírét sok helyi lakos nem fogadta jól.

A lépésre azért van szükség, mert az előrejelzések nagyon erős szelet jósolnak a következő napokra, és a hatóságok attól tartottak, hogy a szélben felboruló oszlopok és leeső vezetékek miatt az elmúlt évekhez hasonló tüzek törhetnek ki. Ehhez ugyanis adottak a körülmények: az idei szárazság ismét megteremtette a feltételeit egy óriási tűznek. 

A tavalyi tűzben 60 ezer hektáron tomboltak a lángok, 86 ember halálát okozva, és akkor az utólagos vizsgálat a rossz állapotban lévő vezetékeket jelölte meg a tűz okaként. Hasonlóan, a 2017-es tüzek kitöréséért is a céget tették felelőssé, az emiatt indított perek következtében aztán a vállalat idén csődöt jelentett. 

Észak-Kalifornia nagy részében a PG&E az egyetlen áram- és gázszolgáltató, úgyhogy számos lakosnak nincs más lehetősége, mint átvészelni az áramszünetet. 

Az érintett területek között a kalifornai borvidék számos települése épp úgy megtalálható, mint több techközpont, például az Apple székhelye, Cupertino. Oakland polgármestere, Libby Schaaf arról beszélt, hogy akár öt napos áramszünetre is fel kell készülniük. A helyi iskolák szerdán biztos nem nyitnak ki, és a legtöbb üzlet is zárva marad a régióban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.