A szíriai kurdok szerint több civil áldozata is van a török légitámadásoknak

külföld
2019 október 09., 17:07
comments 94

Legalább két civil meghalt szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén - közölte a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség.

Török harci repülőgépek erőteljesen bombáztak katonai állásokat és polgári területeket Tell-Abjadban, Rász-el-Áinban, Kamisliben és Áin Íszában - számolt be a Twitteren az SDF.

photo_camera Fotó: Kerem Kocalar/Anadolu Agency

A török légitámadásokban két civil életét vesztette, további kettő megsebesült - tudatta az SDF koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján. A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport által vezetett ernyőszervezet szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén, köztük Kamisli keleti részén, az ország északkeleti részén és a Törökországgal közös határ mentén.

Kamisli az egyik legsűrűbben lakott város a térségben, amelyet a kurdok ellenőriznek, de ahol ugyanakkor a szíriai kormányerők is kiterjedt területet tartanak ellenőrzésük alatt, köztük a repülőteret is.

Az SDF egyúttal beszámolt arról is, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált. A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint ezrek menekültek el a térségben a török légicsapások elől.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem sokkal korábban jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában az YPG, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. Erdogan a Twitteren azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) nevet kapta.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Törökország arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonjon egy 32 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávot a Szíriával közös határ mentén az Eufrátesztől Irakig, amelyet az YPG tart ellenőrzés alatt. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.

Észak-Szíriát az Eufrátesz folyótól a Földközi-tengerig már ellenőrzése alá vonta Törökország két korábbi hadműveletben. A török hadsereg 2016-ban a szíriai Aleppó tartomány északi részén Eufráteszi Pajzs fedőnévvel, 2018-ban pedig a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín városában és környékén Olajág fedőnévvel folytatott hadműveletet.

Az Egyesült Államokban a török támadást szerdán több befolyásos republikánus politikus is élesen elítélte, ami csupán azért érdekes, mert a támadásnak Donald Trump amerikai elnök ágyazott meg, amikor Erdogan kérését teljesítve az amerikai csapatok kivonásáról döntött vasárnap.  (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.