A nemzetiségi borítékba keveredő önkormányzati szavazólapokat nem számolják össze

politika
2019 október 10., 08:12
comments 172

Iránymutatást adott ki a Nemzeti Választási Bizottság október 9-én egy, a most vasárnapi önkormányzati választáson esetleg felmerülő problémára. Október 13-án ugyanis nemcsak helyi önkormányzatokat, hanem nemzetiségi választást is tartanak - ezen csak azok a választók vehetnek részt, akik még időben kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Mivel idén a két választást egy időben és egy helyen bonyolítják, a két választás elkülönítésére a színkódolást választották, a nemzetiségi szavazólapok és a hozzájuk járó boríték zöld.

Aki a nemzetiségi választáson is szavaz, annak nagyon kell figyelnie, hogy a szavazólapokat a megfelelő borítékba tegye
photo_camera Aki a nemzetiségi választáson is szavaz, annak nagyon kell figyelnie, hogy a szavazólapokat a megfelelő borítékba tegye Grafika: Nemzeti Választási Iroda

De mi van, ha egy választó a zavarában rossz borítékba rakja a szavazólapot. Córesz, az van. Az NVB iránymutatása szerint a rossz borítékba került szavazatok elvesznek. Ennek technikai oka van:

a nemzetiségi szavazatokat központilag gyűjtik, és a szavazás névtelenségének megőrzése érdekében össze is keverik. Így még ha akarnák se tudnák visszajuttatni az elkeveredett szavazólapokat a szavazókörbe, ahol azokat leadták. Erre amúgy törvényileg se volna lehetőségük, mert a nemzetiségi szavazólapok számlálására jogosult bizottság hatáskör hiányában nem minősítheti át a tévesen leadott szavazólapokat.

Az NVB iránymutatásában ezért nyomatékosan felhívta a helyi választási szervek figyelmét arra, hogy a szavazás lebonyolítása során a két választást "fizikailag is a lehető legjobban el kell különíteni, ezzel csökkentve a helyhatósági szavazólapok nemzetiségi szavazólapok közé kerülésének lehetőségét".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.