Az amerikaiak biztonságba helyezték a két leghírhedtebb ISIS-es rabot Szíriában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai hadsereg őrizetébe vette a talán leghirhedtebb ISIS-es rabokat, a csak a Beatles néven emlegetett négy brit terrorsita közül kettőt, El Shafee Elsheikhet és Alexanda Kotey-t. Ez a Nagy-Britanniából érkezett csoport volt felelős csaknem harminc nyugati túsz kivégzéséért.

Török bombatámadás a határmenti Tel Abiad városában Szíria északkeleti, kurdok ellenőrizte részén, amely ellen szerdán intézett támadást a török hadsereg.Fotó: Mahmut Serdar Alakus/Anadolu Agency

Ők, több mint tízezer ISIS-es társukkal együtt ezidáig a Szíria északkeleti részét ellenőrzésük alatt tartó kurd erők őrizetében voltak. A kurdok eddig az Egyesült Államok támogatásával gyakorlatilag autonómiát élveztek az ország északkeleti részén, ahol arab szövetségeseikkel az amerikaiak támogatásával tevőlegesen vettek részt az ISIS felszámolásában.

A két hírhedt rabot most azért kellett amerikai őrizetbe venni, mert Törökország szerdán offenzívát indított déli határa mentén. Törökország hivatalosan békemisszióként értelmezi saját akcióját, amit a terrorizmus elleni fellépésre hivatkozva indított. Törökország ugyanakkor nem csupán az ISIS-t, hanem az amerikaiakkal szövetséges kurd erőket is terroristának bélyegzi.

A törökök azután indították meg inváziójukat, hogy Donald Trump Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott vasárnap esti telefonbeszélgetése után éjjel saját külügyi, hadügyi és nemzetbiztonsági tanácsadói ellenében egyoldalúan bejelentette, hogy kivonja a török-szír határ térségében állomásozó amerikai alakulatokat, melyek egészen mostanáig pont azért voltak ott, hogy megakadályozzák a török-kurd összecsapásokat.

Erdogan ezt a lépést egyértelmű zöld jelzésként értelmezte, még ha másnap Trump saját pártja felháborodását tapasztalva visszakozott is valamennyit. Hétfőn azt írta, hogy "nagy és páratlan bölcsességében" majd ő megítéli, hogy Törökország átlépett-e egy határt, és ha úgy ítéli, hogy igen, akkor "tönkreteszi és megsemmisíti" Törökország gazdaságát.

Külügyminisztere, Mike Pompeo a török invázió után azt mondta, hogy az Egyesült Államok "nem adott zöld jelzést", hamisak a hírek, hogy Törökország a beleegyezésükkel indított volna offenzívát. Ugyanakkor a PBS amerikai közszolgálati adónak adott interjújában Törökország "jogos aggodalmairól", illetve "terrorista fenyegetésről" beszélt.

A Beatles néven emlegetett négy brit terrorsita közül kettő, El Shafee Elsheikh és Alexanda Kotey.Fotó: HANDOUT/AFP

A kurdok, akik augusztusban még az amerikaiak kérésére visszavonták megerősített harcállásaikat a török határ közeléből, általános mozgósítással reagáltak az invázióra. Ez egyben azt is jelenti, hogy legharcképesebb alakulataikat, melyek egy része Szíria középső vidékein jelenleg is az ISIS maradéka ellen harcolt az amerikaiakkal együtt, a török határhoz mozgósítják. Így kevés energiájuk és erejük marad a táborok őrzésére, ahol az ISIS tízezernél is több harcosa mellett azok családtagjait is fogva tartják - összesen vagy hetvenezer embert. A táborok egy része azon a területen van, amit Törökország megszállni tervez.

Vagyis fenáll a veszélye, hogy a harcok miatt őrizetlenül, vagy gyengén védetten maradt táborokból megszöknek az elfogott terroristák. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.