Megbukott a román kormány

külföld
2019 október 10., 12:13

Megvonta a bizalmat a román parlament csütörtökön a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól. Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 szavazatra volt szükség.

Viorica Dancila
photo_camera Viorica Dăncilă Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A továbbiakban Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal.

A bizalmatlansági indítványban az ellenzék azt veti a Dancila-kormány szemére, hogy "felélte" a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük. Az indítvány a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, és azzal vádolja a kormánypártot, hogy korrupt politikusai védelmében megpróbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök az indítvány parlamenti vitájának első felszólalójaként kijelentette, hogy a bizalmatlansági indítvány destabilizálja az országot, és ebben az ellenzék a második mandátumára pályázó, választási kampányban lévő Klaus Johannis államfőjelölt hathatós támogatását élvezte. Dăncilă szerint a kormánybuktatási kísérlet a szövetségeseihez szerinte mindig hűtlen Victor Ponta volt miniszterelnök PSD elleni politikai játszmája, amelyhez a PSD-ALDE kormánykoalíciót augusztusban felrúgó Calin Popescu Tăriceanu volt szenátusi házelnök nyújtott segítséget.

A jobboldali államfő korábban arra figyelmeztette volt pártját, a bizalmatlansági indítványt beterjesztő, európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártot, hogy készüljön a kormányzásra. A Dancila-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot. (Krónika/MTI)