Szél Bernadett pert indít a budakeszi önkormányzat ellen a helyi politikusok vagyonnyilatkozataiért

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 2013-as Ne-zavarj-épp-lopok törvény alapján próbálja megakadályozni a budakeszi önkormányzat, hogy a választók megismerhessék a település polgármesterének, alpolgármestereinek és képviselőinek vagyonnyilatkozatát.

Legutoljára Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérte az önkormányzatot, hogy adják ki a közérdekből nyilvános dokumentumokat, de erre azt a választ kapta, hogy meg kell jelölnie milyen jogos cél miatt akarja látni a vagyonnyilatkozatokat.

Korábban a fullank.hu nevű helyi újság is kikérte a papírokat, ők is hasonló választ kaptak. A lap ezután a kormányhivatalhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták, hogy az önkormányzatnak lehetővé kellene tennie, hogy az állampolgárok megismerhessék a politikusok vagyonnyilatkozatait.

Szél most a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indít pert az önkormányzat és a vagyonnyilatkozatokat visszatartó jegyző ellen a közérdekű adatok nyilvánosságáért.

Az információszabadságról szóló törvényt, ami a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságát is szabályozza, 2013-ban módosította a parlament fideszes többsége. A változtatás egyik fontos pontja az volt, hogy a személyes adatok, még ha közérdekből nyilvánosak is, csak célhoz kötötten ismerhetőek meg. Viszont a törvény indoklásában még a fideszes képviselők is utaltak rá, hogy nem a nyilvánosságot akarják akadályozni:

„a célhoz kötött adatkezelés nem lehet ugyanakkor korlátja a sajtószabadságnak. A Javaslat a nyilvánosságnak az eredeti jogalkotói szándékkal nyilvánvalóan ellentétes felhasználását, például személyes adatokat is tartalmazó adatbázisok nyilvánosságra hozatalát kívánja törvényi keretek közé szorítani”.

Szélék keresete szerint az, hogy nem jelöltek meg "célt" az adatok kikérésekor, még nem lehet akadálya a vagyonnyilatkozatok kiadásának.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.