Szél Bernadett pert indít a budakeszi önkormányzat ellen a helyi politikusok vagyonnyilatkozataiért

POLITIKA
2019 október 10., 12:42
comments 143

A 2013-as Ne-zavarj-épp-lopok törvény alapján próbálja megakadályozni a budakeszi önkormányzat, hogy a választók megismerhessék a település polgármesterének, alpolgármestereinek és képviselőinek vagyonnyilatkozatát.

Legutoljára Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérte az önkormányzatot, hogy adják ki a közérdekből nyilvános dokumentumokat, de erre azt a választ kapta, hogy meg kell jelölnie milyen jogos cél miatt akarja látni a vagyonnyilatkozatokat.

Korábban a fullank.hu nevű helyi újság is kikérte a papírokat, ők is hasonló választ kaptak. A lap ezután a kormányhivatalhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták, hogy az önkormányzatnak lehetővé kellene tennie, hogy az állampolgárok megismerhessék a politikusok vagyonnyilatkozatait.

Szél most a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indít pert az önkormányzat és a vagyonnyilatkozatokat visszatartó jegyző ellen a közérdekű adatok nyilvánosságáért.

Az információszabadságról szóló törvényt, ami a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságát is szabályozza, 2013-ban módosította a parlament fideszes többsége. A változtatás egyik fontos pontja az volt, hogy a személyes adatok, még ha közérdekből nyilvánosak is, csak célhoz kötötten ismerhetőek meg. Viszont a törvény indoklásában még a fideszes képviselők is utaltak rá, hogy nem a nyilvánosságot akarják akadályozni:

„a célhoz kötött adatkezelés nem lehet ugyanakkor korlátja a sajtószabadságnak. A Javaslat a nyilvánosságnak az eredeti jogalkotói szándékkal nyilvánvalóan ellentétes felhasználását, például személyes adatokat is tartalmazó adatbázisok nyilvánosságra hozatalát kívánja törvényi keretek közé szorítani”.

Szélék keresete szerint az, hogy nem jelöltek meg "célt" az adatok kikérésekor, még nem lehet akadálya a vagyonnyilatkozatok kiadásának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt