Újabb menekültáradatot okozhat a törökök szíriai offenzívája - figyelmeztettek az ENSZ Biztonsági Tanácsának európai tagjai

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A török katonai művelet leállítását követelte közös nyilatkozatban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt európai tagja csütörtökön. Az ENSZ BT - zárt ajtók mögött - rendkívüli ülést tartott a nap folyamán a török beavatkozás ügyében. Az ülés összehívását Németország kezdeményezte a testület európai tagjainak nevében.

A szíriai Tal Abyad település a török offenzíva második napja utánFotó: BULENT KILIC/AFP

Az újabb fegyveres összecsapások Szíria északkeleti részében veszélybe sodorják a teljes régió stabilitását, újabb szenvedést és további üldöztetéseket hoznak a civilekre, növelik a menekültek számát Szíriában és a térségben” - hangsúlyozta állásfoglalásában az ENSZ BT-tag Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország, Belgium és Lengyelország. A nyilatkozathoz csatlakozott Észtország is. A balti állam 2020-tól lesz két évre a BT nem állandó tagja.

Az ENSZ BT ülése előtt Jürgen Schulz, Németország ENSZ-nagykövetének helyettese leszögezte, hogy Berlin a lehető leghatározottabb módon elítéli a török katonai műveletet.

Menekülő emberek a török csapások előlFotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Úgy véljük, ez az offenzíva a teljes régió destabilizálódásához és az Iszlám Állam terrorszervezet megerősödéséhez fog vezetni” - emelte ki Schulz. Hozzátette, hogy a katonai művelet helyett a politikai rendezési folyamatot kell előnyben részesíteni. „A török offenzíva egyúttal humanitárius katasztrófával és egy újabb menekültáradat megindulásának veszélyével fenyeget” - hangsúlyozta a német diplomata.

Miután a törökök által vezetett csapatok beléptek a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai területekre, több tízezer ember menekült el az otthonából. A segélyszervezetek attól tartanak, hogy a menekülthullám százezres is lehet. 

Törökország azért indította el az offenzívát, mert terroristának tartja a Szír Demokratikus Erők (SDF) kurd egységeit, amik a határmenti területeket ellenőrzik. Bár az SDF az Egyesült Államok legfontosabb szövetségesének számított az Iszlám Állam elleni harcban, a mostani támadást mégis az indította be, hogy Donald Trump kivonta az amerikai csapatokat a térségből. A kurdok pedig úgy érzik, hátba döfték őket. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a harcokban eddig az SDF 23 fegyveresét ölték meg, a törökök által támogatott milíciák pedig hat embert veszítettek.  A török hadsereg beszámolója szerint 174 fegyveressel végeztek. A kurdok pedig azt közölték, ellenállnak a támadásnak. 

Fotó: Hisam el Homsi / ANADOLU AGENCY

Az SDF szerint a török bombázásokban kilenc civil vesztette életét. A török hatóságok pedig arról számoltak be, hogy a kurdok által kilőtt rakéták miatt a határmenti területeken hatan haltak meg, köztük egy kilenc hónapos csecsemő is. 

Közben a szír kormány nem hajlandó tárgyalni a megtámadott kurdokkal, mivel hazaárulónak tartja őket.  Faiszál al-Makdad külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem kezdhet tárgyalásokat a kurd vezetésű erőkkel, mert „ezek bűncselekményeket követtek el Szíria ellen, és hazaárulókká váltak”. Hozzátette: „nem folytathatunk semmilyen párbeszédet vagy tárgyalást olyanokkal, akik külföldi erők markában vannak. (...) Washington ügynökei nem vethetik meg lábukat Szíria területén”  (BBC/Reuters/MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.