Dunaújvárosban már csak a fideszes jelölt cége temethet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy júniusban elfogadott dunaújvárosi rendelet értelmében a korábbi három helyett egyetlen cég a temetőt üzemeltető Dunaújvárosi Kegyelet Kft. végezhet temetést, írja az Index. A cég tehát monopolhelyzetbe került, ennek megfelelően hamar meg is ugrottak a temetkezési költségek.

„Egy hamvasztásos temetésnél eddig 40 ezer forint volt nálunk a munkadíj és 42 ezer forintot fizettünk az üzemeltetőnek. Mióta kizárólagos joga van a Kegyelet Kft.-nek, 202 ezret kérnek ugyanezért - idézi a lap az egyik kiszorult cég tulajdonosát, Turcsán Józsefet. 

A Kegyelet Kft. 2012-ben kapott üzemeltetői jogot a temetőben azzal a feltétellel, hogy elvégeznek egy sor fejlesztést (többek közt: urnafal építése, ravatalozó felújítása, térvilágítás), amiből semmi sem valósult meg. Júniusban a kizárólagosságot biztosító rendelet mellett arról is döntöttek, hogy közös megegyezéssel felbontják a tíz évre kötött szerződést. 

Az Index úgy tudja, a cégnek emiatt ugyan ötmillió forint kötbért kellett fizetnie a városnak, de az 50-70 millió forint értékben vállalt, meg nem valósult fejlesztéseket teljesen elengedte a közgyűlés. 

Júliusban azt is bejelentették, hogy Palkovics Katalin, a Kegyelet Kft. társtulajdonosa fideszes színekben indul egyéni képviselőnek az önkormányzati választáson. Szeptemberben aztán új közbeszerzési eljárást írtak ki a temető üzemeltetésére, de olan feltételekkel, aminek csak a Kegyelet Kft. tudott megfelelni. Előírták ugyanis, hogy a pályázónak az elmúlt három évben legalább 12 hónapnyi temető-üzemeltetési referenciával kell rendelkeznie. 

Az Index szerint, ha Palkovics nyer a választáson, és összeférhetetlenség miatt nem indulhat a közbeszerzésen, akkor egy fővárosi temetkezési vállalkozó barátja nyújthatja be a pályázatot.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.