Elizabeth Warrennek elege lett, hogy Trump Facebook-hirdetésekben hazudozhat, ezért egy Zuckerbergről szóló kamuhírt reklámoz

Elizabeth Warren demokrata szenátor úgy döntött, megvicceli Mark Zuckerberg Facebook-alapítót, miután a techóriás engedi, hogy politikusok akár teljesen félrevezető, tényszerűen hamis információkat osszanak meg a fizetett hirdetéseikben.

Warren - aki Donald Trump kihívója is lehet a jövő évi elnökválasztáson - ezen felbuzdulva egy Zuckerbergről szóló álhírt kezdett hirdetni. Közzétett egy képet, amin Zuckerberg és Trump látható, azzal a szöveggel, hogy a Facebook vezére támogatja Trump újraválasztását. 

Ha a Facebook tartja magát a szabályaihoz, nem fogja levenni a reklámot, hiszen politikusok esetében nem tiltják a kamuhírek fizetett hirdetésekben való terjesztését. Warren azért odaírta, hogy a hírből egy szó sem igaz, de hozzátette azt is, hogy „a Facebook egyszer már segített megválasztani Trumpot”, és „ideje, hogy valaki elszámoltassa Mark Zuckerberget”.

Elizabeth WarrenFotó: MARIO TAMA/AFP

Az elmúlt napokban nagy port kavart az amerikai sajtóban, hogy Trump nyilvánvalóan hamis információkat terjesztett a Facebookon Joe Biden korábbi demokrata alelnökről. Trump 30 másodperces videója egyrészt azt állítja, „Biden több milliárd dollárt ígért Ukrajnának, ha kirúgják a fia cégét vizsgáló ügyészt”, másrészt kontextusából kiragadott hangfelvétel-részleteket idéz Bidentől, amikből úgy tűnhet, mintha elismerte volna a a vádakat. A Facebookkal ellentétben a CNN például nem volt hajlandó lehozni a reklámot. 

Katie Harbath, a Facebook választási igazgatója azt írta egy levélben Biden kampánycsapatának, hogy a cég hisz a szabad véleménynyilvánításban, tiszteli a demokratikus folyamatokat, és úgy gondolják, hogy egy szabad sajtóval rendelkező, érett demokráciában a politikai megnyilvánulásokat amúgy is a legkeményebben ellenőrzik. 

Azt is elmagyaráza, hogy ha például egy politikus közzétenne egy linket, ami egy virálisan terjedő hoaxra mutatna, nem engednék, hogy ez reklámként fusson a Facebookon. De ha ugyanez a politikus a saját szavaival hirdetné ugyanezt az álhírt, már minden rendben lenne.  

Ahogy korábban írtuk, a kapitalizmus megjavítását hirdető Warren egyik fő kampánytémája a Facebookhoz hasonló cégek megregulázása. Közzé is tett egy részletesebb programot azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzeli el a techcégek feldarabolását és egyeduralmának letörését, és a programjáért ugyan a téma több szakértője sem rajongott túlságosan, de azt mind üdvözölték, hogy ezt a kérdést egyáltalán napirendre tűzte. (The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.