Elizabeth Warrennek elege lett, hogy Trump Facebook-hirdetésekben hazudozhat, ezért egy Zuckerbergről szóló kamuhírt reklámoz

2019 október 12., szombat 9:09
122

Elizabeth Warren demokrata szenátor úgy döntött, megvicceli Mark Zuckerberg Facebook-alapítót, miután a techóriás engedi, hogy politikusok akár teljesen félrevezető, tényszerűen hamis információkat osszanak meg a fizetett hirdetéseikben.

Warren - aki Donald Trump kihívója is lehet a jövő évi elnökválasztáson - ezen felbuzdulva egy Zuckerbergről szóló álhírt kezdett hirdetni. Közzétett egy képet, amin Zuckerberg és Trump látható, azzal a szöveggel, hogy a Facebook vezére támogatja Trump újraválasztását. 

Ha a Facebook tartja magát a szabályaihoz, nem fogja levenni a reklámot, hiszen politikusok esetében nem tiltják a kamuhírek fizetett hirdetésekben való terjesztését. Warren azért odaírta, hogy a hírből egy szó sem igaz, de hozzátette azt is, hogy „a Facebook egyszer már segített megválasztani Trumpot”, és „ideje, hogy valaki elszámoltassa Mark Zuckerberget”.

Elizabeth Warren Fotó: MARIO TAMA/AFP

Az elmúlt napokban nagy port kavart az amerikai sajtóban, hogy Trump nyilvánvalóan hamis információkat terjesztett a Facebookon Joe Biden korábbi demokrata alelnökről. Trump 30 másodperces videója egyrészt azt állítja, „Biden több milliárd dollárt ígért Ukrajnának, ha kirúgják a fia cégét vizsgáló ügyészt”, másrészt kontextusából kiragadott hangfelvétel-részleteket idéz Bidentől, amikből úgy tűnhet, mintha elismerte volna a a vádakat. A Facebookkal ellentétben a CNN például nem volt hajlandó lehozni a reklámot. 

Katie Harbath, a Facebook választási igazgatója azt írta egy levélben Biden kampánycsapatának, hogy a cég hisz a szabad véleménynyilvánításban, tiszteli a demokratikus folyamatokat, és úgy gondolják, hogy egy szabad sajtóval rendelkező, érett demokráciában a politikai megnyilvánulásokat amúgy is a legkeményebben ellenőrzik. 

Azt is elmagyaráza, hogy ha például egy politikus közzétenne egy linket, ami egy virálisan terjedő hoaxra mutatna, nem engednék, hogy ez reklámként fusson a Facebookon. De ha ugyanez a politikus a saját szavaival hirdetné ugyanezt az álhírt, már minden rendben lenne.  

Ahogy korábban írtuk, a kapitalizmus megjavítását hirdető Warren egyik fő kampánytémája a Facebookhoz hasonló cégek megregulázása. Közzé is tett egy részletesebb programot azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzeli el a techcégek feldarabolását és egyeduralmának letörését, és a programjáért ugyan a téma több szakértője sem rajongott túlságosan, de azt mind üdvözölték, hogy ezt a kérdést egyáltalán napirendre tűzte. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt