Ketten meghaltak, egymillió embert evakuáltak a Hagibisz miatt Japánban

Így néz ki a Hagibisz TokióbanFotó: Takehito Kobayashi/The Yomiuri Shimbun

Legalább ketten meghaltak, és hatvanan megsérültek Japán történetének egyik legerősebb tájfunjában szombaton. A Hagibisz az elmúlt órákban csapott le Tokióra, ahol az áradás és a 162 kilométer/órás szél áramkimaradásokat hozott magával, és sokfelé megakasztotta a közlekedést is. Országszerte több mint egymillió embert evakuáltak. 

Kantó régióban és Sizuoka prefektúrában több mint 210 ezer háztartás maradt áram nélkül. A tájfun hatására egy méterrel nőtt a tengerszint magassága a partok mentén, és Tokióban is komoly áradásoktól tartanak. 

A Hagibisz erejét az 1958-as tájfunéhoz hasonlítják, ami több mint 1200 áldozatot követelt. Hasonlóra most mégsem kell számítani, köszönhetően az építkezéseknél azóta bevezetett, szigorúbb biztonsági előírásoknak és a katasztrófajelző-rendszereknek. Ezek például lehetővé teszik, hogy több tízmillió ember kapjon értesítést az okostelefonjára a veszélyhelyzetről. 

Ahogy korábban írtuk, a tájfun már szombat reggel követelt egy halálos áldozatot Csiba prefektúrában, amit szombat este még egy 1-től 7-ig terjedő skálán 4-es erősségű földrengés is megrázott. Ebben a térségben még az egy hónappal ezelőtti tájfunt sem heverték ki, akkor hárman haltak meg, és 40-en sérültek meg. (The Guardian