Betiltják az új szőrmék gyártását és kereskedelmét Kaliforniában

2019 október 13., vasárnap 2:44
25

Kalifornia lesz az első amerikai állam, ahol betiltják az új szőrmetermékek előállítását és kereskedelmét. A tiltó rendeletet szombaton írta alá az állam kormányzója, Gavin Newsom, írja az AP

A tiltás 2023-ban lép majd hatályba. A döntést lelkesen fogadták állatvédők, de nagyon komoly tiltakozással kísérte a többmilliárd dolláros amerikai szőrmeipar. A kaliforniai tilalommal olyan városokban lesz tilos hamarosan új szőrméket árusítani, mint Los Angeles vagy San Francisco. 

Fotó: SPENCER PLATT/AFP

A már elkészített termékeket továbbra is lehet forgalmazni, ahogy a tilalom nem terjed majd ki a vallási eszközként gyártott szőrmékre sem. A törvény bőrtermékekre nem vonatkozik, azok továbbra is forgalomban maradhatnak. 

A közelmúltban a Versace, a Gucci és a Giorgio Armani képviselői is jelezték, hogy vagy felhagytak már a szőrmék használatával, vagy pedig hamarosan fel fognak. 

Az állatvédők régóta követelték a tiltást, mivel elmondásuk szerint a gyártók brutális körülmények között állítják elő a szőrméket, kínozva, majd pedig kivégezve az állatokat. 

A szőrmeipar legnagyobb amerikai érdekképviseleti szerve, a Fur Information Council már jelezte, hogy perelni készülnek. Szóvivőjük, Keith Kaplan szerint így csak egy feketepiac fog létrejönni ezekből a termékekből, és a tiltás a radikális vegan agenda része, innen már csak egy lépés, hogy élelmiszereket is betiltsanak. 

Kalifornia kormányzója ezen kívül, csatlakozva New Jersey és Hawaii államaihoz, betiltotta a legtöbb vadállat cirkuszi szerepeltetését. A jövőben csak idomított kutyák, macskák és lovak szerepelhetnek majd az állami porondokon. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt