Betiltják az új szőrmék gyártását és kereskedelmét Kaliforniában

külföld
2019 október 13., 02:44
comments 25

Kalifornia lesz az első amerikai állam, ahol betiltják az új szőrmetermékek előállítását és kereskedelmét. A tiltó rendeletet szombaton írta alá az állam kormányzója, Gavin Newsom, írja az AP

A tiltás 2023-ban lép majd hatályba. A döntést lelkesen fogadták állatvédők, de nagyon komoly tiltakozással kísérte a többmilliárd dolláros amerikai szőrmeipar. A kaliforniai tilalommal olyan városokban lesz tilos hamarosan új szőrméket árusítani, mint Los Angeles vagy San Francisco. 

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/AFP

A már elkészített termékeket továbbra is lehet forgalmazni, ahogy a tilalom nem terjed majd ki a vallási eszközként gyártott szőrmékre sem. A törvény bőrtermékekre nem vonatkozik, azok továbbra is forgalomban maradhatnak. 

A közelmúltban a Versace, a Gucci és a Giorgio Armani képviselői is jelezték, hogy vagy felhagytak már a szőrmék használatával, vagy pedig hamarosan fel fognak. 

Az állatvédők régóta követelték a tiltást, mivel elmondásuk szerint a gyártók brutális körülmények között állítják elő a szőrméket, kínozva, majd pedig kivégezve az állatokat. 

A szőrmeipar legnagyobb amerikai érdekképviseleti szerve, a Fur Information Council már jelezte, hogy perelni készülnek. Szóvivőjük, Keith Kaplan szerint így csak egy feketepiac fog létrejönni ezekből a termékekből, és a tiltás a radikális vegan agenda része, innen már csak egy lépés, hogy élelmiszereket is betiltsanak. 

Kalifornia kormányzója ezen kívül, csatlakozva New Jersey és Hawaii államaihoz, betiltotta a legtöbb vadállat cirkuszi szerepeltetését. A jövőben csak idomított kutyák, macskák és lovak szerepelhetnek majd az állami porondokon. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.