Kurd politikusnőt végezhettek ki török zsoldosok Szíriában

2019 október 13., vasárnap 5:08
139

A török katonai offenzívát segítő csapatok tagjai kilenc kivégzést is végrehajtottak Szíria északkeleti részén, írja helyi megfigyelők jelentésére hivatkozva az AFP. És e kivégzések egyik áldozata egy 35 éves kurd politikusnő, Hevrin Khalaf, illetve sofőrje volt. 

A beszámolók szerint a törökök Tal Abyad városában több célzott rajtaütést is végrehajtottak szombaton. Khalafot egy török hadsereg által támogatott rajtaütés során rángatták ki az autójából, majd török hadsereg előretörését segítő zsoldosok kivégezték. Ezt a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség jelentette be egy közleményben. Az SDF szerint ez újabb egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a török állam bűncselekményeket követ el fegyvertelen civilek ellen. 

Khalaf a Szíria Jövője párt főtitkára volt, a helyi közéletet ismerő elemzők szerint halála komoly veszteséget jelent a kurd politika számára, Khalaf többek között rendszeresen vett részt diplomáciai tárgyalásokon a nyugati delegációkkal. 

Kurd aktivisták két felvételt is megosztottak a közösségi oldalakon a kivégzésekről, mindkettőn civil ruhában lévő, fegyvertelen embereket lőnek le. Az AFP nem tudta megerősíttetni a felvételek hitelességét. 

Az eddigi ismereteink szerint legalább 38 civil áldozata van a török offenzívának, és 81 kurd katona is életét vesztette. Törökország szerint ők a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen küzdenek, amelyik egy terrorszervezet és kurd felkelőket támogat Törökországban, immár 30 éve.