Kurd politikusnőt végezhettek ki török zsoldosok Szíriában

2019 október 13., vasárnap 7:08
135

A török katonai offenzívát segítő csapatok tagjai kilenc kivégzést is végrehajtottak Szíria északkeleti részén, írja helyi megfigyelők jelentésére hivatkozva az AFP. És e kivégzések egyik áldozata egy 35 éves kurd politikusnő, Hevrin Khalaf, illetve sofőrje volt. 

A beszámolók szerint a törökök Tal Abyad városában több célzott rajtaütést is végrehajtottak szombaton. Khalafot egy török hadsereg által támogatott rajtaütés során rángatták ki az autójából, majd török hadsereg előretörését segítő zsoldosok kivégezték. Ezt a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség jelentette be egy közleményben. Az SDF szerint ez újabb egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a török állam bűncselekményeket követ el fegyvertelen civilek ellen. 

Khalaf a Szíria Jövője párt főtitkára volt, a helyi közéletet ismerő elemzők szerint halála komoly veszteséget jelent a kurd politika számára, Khalaf többek között rendszeresen vett részt diplomáciai tárgyalásokon a nyugati delegációkkal. 

Kurd aktivisták két felvételt is megosztottak a közösségi oldalakon a kivégzésekről, mindkettőn civil ruhában lévő, fegyvertelen embereket lőnek le. Az AFP nem tudta megerősíttetni a felvételek hitelességét. 

Az eddigi ismereteink szerint legalább 38 civil áldozata van a török offenzívának, és 81 kurd katona is életét vesztette. Törökország szerint ők a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen küzdenek, amelyik egy terrorszervezet és kurd felkelőket támogat Törökországban, immár 30 éve. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt