Momentumos polgármester vezetheti Újpestet

Hiába volt két cikluson át kényelmes testületi többség mögötte, a fideszes Wintermantel Zsolt minden jel szerint elbukta a IV. kerületet, így a következő öt évben az egyesült ellenzék által támogatott Momentum-jelölt, Déri Tibor lehet Újpest polgármestere.

Újpesten igazán fordulatos előjáték vezette fel a mostani választást. Egyfelől a IV. volt az első olyan budapesti kerület, ahol a teljes ellenzék meg tudott állapodni egy közös jelölt támogatásában. Aki ráadásul nem más volt, mint Szalma Botond, a KDNP egykori budapesti elnöke. Csakhogy ő március végén családi okok miatt visszalépett.  

Wintermantel és Déri

Az ellenzék így végül a momentumos Déri Tibor mögé állt, aki tavaly még Kiskörén volt a liberális párt parlamenti képviselő-jelöltje, és magát kiábrándult fideszesként jellemezte. A 34 éves, megújulókkal foglalkozó energetikus kormánypárti ellenfele az a Wintermantel Zsolt volt, aki 2010. óta újpesti polgármester, és összesen 6 évig parlamenti képviselő is volt. Az ellenzék előzetes reményeit erősíthette, hogy Újpesten a Fidesz csak 38 százalékot kapott májusban. 

Wintermantel 2014-ben könnyedén, 52,5-37,8-ra verte meg az MSZP-s Trippon Norbertet, így igazából semmit sem számított, hogy elindult még 4 másik ellenzéki polgármesterjelölt is. Wintermantel a most véget ért ciklusban kényelmes, 13-7-es közgyűlési többséggel a háta mögött vezethette a kerületet.

2010-ben még sokkal melegebb volt a lila pite Wintermantel szempontjából, a fideszes politikus ekkor ugyanis csak 47-44,1-re verte Trippont, miközben a jobbikos Pajor Tibor 8,8 százalékot húzott be. Wintermantel az első ciklusát is 13 fős Fidesz-frakcióval a háta mögött csinálta végig.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.