A Fidesz pártlapja Borkai Zsoltra tolja Tarlós vereségét

POLITIKA
2019 október 14., 07:04
comments 465

Publicisztikában értékeli a vasárnapi önkormányzati választás eredményeit a Fidesz elsőszámú pártlapja, a Magyar Nemzet, és a szerző nélküli cikkben ugyan sietnek leszögezni, hogy „a Fidesz egyértelműen az ország első számú pártja és a vidék vezető, összetartó ereje maradt, a térkép, csakúgy, mint a 2018-as parlamenti választásokon, narancssárgába borult. A megyei közgyűlések összetétele továbbra is meggyőző kormánypárti fölényt mutat”.

Arra nem tér ki a cikk, hogy a megyei közgyűlések intézményét a Fidesz 2010 óta szinte teljesen kiüresítette, így ez a siker most nem tűnik annyira jelentősnek. Majd következik a keserű szakasz: 

„Ugyanakkor nem vitás, hogy az ellenzék tizenhárom évi bukdácsolás után nem részsikerként, hanem sikerként fogja ünnepelni a vasárnap történteket. Tagadhatatlan ugyanis, hogy az összefogás Budapesten és a billegő helyszíneken bevált és eredményekre vezetett. Azt is kár lenne tagadni, hogy a legnagyobb figyelem kísérte mérkőzés a budapesti főpolgármester-választás volt, és azt Karácsony Gergely nyerte meg Tarlós Istvánnal szemben.”

A pártlap szerint ennek az egyik oka az lehetett, hogy az emberek részben érzelmi alapú döntést hoztak. 

„Ha a polgárokba telepített számítógépek határoztak volna az elmúlt öt év adatai, tényei alapján, akkor nem kétséges, hogy Tarlós folytathatja a munkát. Csakhogy szelektív memóriájú emberek voksoltak, akikre érthetően hatással volt az utóbbi napok, hetek botránykampánya.”

És ekkor kezdődik Borkai Zsolt botrányának felemlegetése. A Magyar Nemzet szerint ugyanis „elsősorban minden valószínűség szerint” Borkai ügye volt a meghatározó. 

„Tegnap azonban, ha áttételesen is, valószínűleg az egész ország népe alkotott ítéletet Borkai Zsoltról, illetve a róla készült felvételek gerjesztette botrányról. Budapestre, Tarlós Istvánra, a kerületekre, további nagyvárosokra szállhatott vissza ez az ítélet; roppant igazságtalanul, hiszen, ha valaki, Tarlós István volt az, aki egyértelműen kinyilvánította, hogy Borkai helyzete tarthatatlan, le kellene mondania. A sors, illetve a választási irracionalitás fintora, hogy hétfőn mégis Borkai Zsolt ébred polgármesterként, nem Tarlós István. A budapestiek a jelek szerint nem azt mérlegelték, milyen történelmi horderejű építkezés indult meg Tarlós István kilenc éve tartó főpolgármesteri tevékenysége alatt a konzervatív, Fidesz–KDNP-s közgyűlési többség segítségével, közreműködésével. A hibát azonban ne a polgárokban keressük, ők lecserélhetetlenek. Az bizonyos, hogy a kormánypártoknak le kell vonniuk a Borkaihoz fűződő botrány tanulságait.”

A következő bekezdésben aztán mintha a fideszes hátországnak menne a beszólás, a cikk névtelen szerzője ugyanis megjegyzi, külön „tanulmányt és elemzést érne meg a különféle közvélemény-kutató cégek teljesítménye, amelyek egy része nem először rekedt meg a madárjóslás szintjén”. Érdekesség, de pont a két Fidesz-közeli intézet,a  Századvég és a Nézőpont mért óriási Tarlós-előnyt még kevéssel a választások előtt is. 

A cikk végül egy intéssel zárul az ellenzék felé: „Mostantól nem lesz elég mindenre nemet mondani és minden építkezést megfúrni. Számukra elérkezett az igenek, az alkotás ideje – nagyon erős kétségeink vannak azt illetően, képesek lesznek-e rá. Felismerik-e, hogy az általuk elfoglalt hídfőállásokban emberek élnek, akik békés gyarapodásra, jövőképre vágynak. Már ma reggeltől, amikor új nap virrad mindannyiunkra.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.