A legszorosabb versenyt V. Naszályi Márta nyerte az I. kerületben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kiemelt fontosságú polgármesteri küzdelmek közül talán az I. kerületé volt a legszorosabb. Ahogy jöttek az eredmények, végig egy százalékkal, 80-90 szavazatnyi különbségekkel vezetett hol a kormánypárti, hol az ellenzéki jelölt.

Végül az ellenzéki összefogás jelöltje győzött.

  • Váradiné Naszályi Márta: 48,31 százalék (6025 szavazat)
  • Nagy Gábor Tamás: 47,34 százalék (5904 szavazat)
  • Jakab-Novák Eszter 4,35 százalék (542 szavazat)
V. Naszályi Márta I. kerületi önkormányzati képviselő beszédet mond az ellenzéki pártok Értékelni jöttünk! címmel meghirdetett tüntetésén a Szent György téren Orbán Viktor évértékelő beszéde után 2019. február 10-énFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A választást az tette szorossá, hogy számos más helyhez hasonlóan itt is elindult egy korábban semmilyen látható közéleti tevékenységet nem végző, nem is nagyon kampányoló, nyilvánvalóan esélytelen jelölt, aki függetlenségét hangsúlyozta. Jakab-Novák Eszter a maga 4 százalékos eredményével érdemben befolyásolta az eredményt.

Ráadásul az önkormányzatban is az ellenzék lesz többségben, 9-5 arányban.

Nagy Gábor Tamást 1998 óta zsinórban ötször választották meg polgármesternek ebben a hagyományosan erősen jobboldalinak tartott kerületben. 2014-ben 55 százalékot kapott. Az EP-választások már jeleztek valami elmozdulást, mert a Fidesz-KDNP bőven az országos átlag alatt teljesített 45 százalékkal, a Momentum (21%) és a DK (14%) pedig feljött.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület 21 éve regnáló polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje a budai Váralagút feletti teraszon tartott sajtótájékoztató előtt 2019. október 7-énFotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Váradiné Naszályi Márta mérnökként és keresztény hitoktatóként is dolgozott. A Párbeszéd tagjaként volt önkormányzati képviselő, de a választáson hatpárti támogatással indult.

A kerületnek számos szimbolikus helyszín mellett része a kormányzati negyeddé fejlesztett budai Vár is, amiből adódhatnak még érdekes helyzetek. Ahogy a kormányközeli embereknek és vendéglősöknek kiosztott bérlakások felülvizsgálata is tartogathat feszült pillanatokat, V. Naszályi ugyanis azzal kampányolt, hogy véget vet az „ingatlanmutyiknak”, és nyilvánosságra hozza az önkormányzati cégek valamennyi szerződését.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.