Az önkormányzati választások előtt fontos döntéseket hoztak a BMW-gyárról

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A G7 írta meg, hogy elindulhatnak az építési munkálatok a leendő BMW-gyárnál, a tervek szerint 10 milliárdokba kerülő debreceni észak-nyugati gazdasági övezetben.

A lap szerint Debrecen önkormányzata pár nappal az önkormányzati választások előtt több közbeszerzést is lezárt, közel 2 milliárd forint kiosztva, és a legnagyobb nyertes a kormányközeli Hódút Kft. lett.

Az új ipari park három beruházása:

  1. Két részletben 1,3 km-nyi, 2×1 sávos bekötőutat alakítanak ki több mint 700 millióból.
  2. Föld alá visznek 2400 m elektromos felsővezetéket 180 millióért.
  3. Kiépítik a csapadékvíz-elvezető létesítményeket, csak a munka első üteme 731 millió forint.

A debreceni önkormányzat tavaly egy tenderen választotta ki azt a 4 céget, ami a következő 3 évre tervezett 27 milliárd forintnyi debreceni építési beruházásért versenyezhet. A mostani 4 fejlesztésből 3 a Hódúté lett, ami Varga Károly cége. Őt Mészáros Lőrinc üzleti köréhez sorolják. (Az ideiglenes bekötőút építésének második ütemét egy másik alföldi építőipari cég, a Soltút Kft. kapta.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Póser Zoltán, EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója a Debrecen mellett épülő BMW-gyár építési területén 2019. május 21-én.Fotó: Kovács Márton/KKM/MTI/MTVA

A kormány tavaly novemberben különített el a gazdasági övezetre 130 milliárd forintot, és arról is döntöttek, hogy mik azok a beruházások, amiket az állam, és mik azok, amiket az önkormányzat valósít meg. Utóbbiakra is a kormány adott pénzt, februárban újabb közel 34 milliárd forintot csoportosítottak át. (G7)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.