Győzött a Jog és Igazságosság az exit pollok szerint, egyedül is kormányt alakíthat

külföld
2019 október 13., 22:05
comments 22

Megnyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, amely az urnazárás után közölt exit pollok szerint a szavazatok 43,6 százalékát kapta meg, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a 27,4 százalékra számíthat.

A részvételi arány rekordmagas, 61,1 százalékos volt.

Az Ipsos által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a második legnagyobb ellenzéki erővé nőtte ki magát a voksok 11,9 százalékával az a baloldali szövetség, amely a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból áll.

Jaroslaw Kaczynski a Jog és Igazságosság elnöke a szavazófülke előtti sorban vasárnap.
photo_camera Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság elnöke a szavazófülke előtti sorban vasárnap. Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a Lengyel Parasztpárt (PSL), valamint a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetség, melyre 9,6 százalék szavazott. Bejutott valószínűleg  a voksok 6,4 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is.

A PiS-nek a 239 mandátummal önálló többsége lehet a 460 fős alsóházban. Ha a végleges eredmények is az exit polloknak megfelelően alakulnak, a pártnak több mandátuma lesz, mint az előző, 2015-ös választáson (235 mandátum).

Az exit poll-eredményekre reagálva Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke leszögezte: pártjának „az ellene irányuló hatalmas front dacára is győznie sikerült”. Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a választási részvételt azoknak is, akik nem a PiS-re szavaztak. A választási eredmény arra kötelezi a kormánypártot, hogy a következő években kulcsfontosságú lépéseket tegyen a jóléti állam megteremtése felé – jelentette ki.

A KO-t vezető Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna kilátásba helyezte, hogy pártja a parlamentben az ellenzéki tömörülések együttműködésére fog törekedni. Bizakodásának adott hangot, hogy az ellenzék győzni fog a jövő évi elnökválasztáson. „Mindazoknak, akik nagy győzelemről, a domináló fölényről álmodtak, (...) azt akarom mondani: Varsó nem lesz Budapest” – jelentette ki Schetyna, utalva ezzel a lengyel és a magyar kormánypárt eddigi együttműködésére.

Az SLD elnöke, Wlodzimierz Czarzasty nagy sikernek nevezte, hogy a 2015-ös választás nyomán a parlamenten kívül rekedt baloldal most újból visszatér a szejmbe. Hasonló értelemben nyilatkozott az SLD szövetségese, a Tavasz párt elnöke, Robert Biedron melegjogi aktivista.

A választás hivatalos eredményeit feltehetőleg kedden teszik közzé, hétfőn pedig ismertethetik az ötszázalékos választási küszöböt átlépő tömörülések listáját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.