Gyurcsány: A NER hazug rendszere vasárnap megbukott

2019 október 14., hétfő 13:31

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart Az önkormányzati választások értékelése címmel a párt budapesti központi irodája sajtótermében 2019. október 14-én. A pártelnök úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Gyurcsány Ferenc a budapesti sajtótájékoztatóján az önkormányzati választás eredményeit értékelve azt mondta, eldőlt, hogy az ország jelentős része változást akar, „elég volt a Fideszből”. Ha az ellenzék jól teszi a dolgát, akkor 2022-ben visszaadja az országot a saját népének – mondta. A „Fidesz Waterloojának kezdetéről” beszélő pártelnök arra kérte a képviselővé és polgármesterré választott ellenzéki politikusokat, mutassák meg, hogy mit tett a kormánypárt a városokkal és a falvakkal, hozzanak nyilvánosságra minden szerződést, mutassák be, hogyan „herdálta el a Fidesz” a települések lehetőségeit és vagyonát.

Gyurcsány Ferenc arra is felkérte az ellenzéki politikusokat, hogy legyenek becsületesek, mutassák meg, hogy tisztességesen is lehet szolgálni a hazát.

„A NER hazug rendszere vasárnap megbukott”

– mondta. „Semmibe vettek, kigúnyoltak, megzsaroltak és megfenyegettek bennünket, de nemcsak, hogy itt vagyunk, hanem győztünk is. Egy olyan Magyarország győzött, ami nem akar többet, csak megbélyegzettség nélkül élni, szeretni a hazát és itthon lenni” – mondta Gyurcsány.

Szerinte eljött az ideje, hogy a demokraták felemeljék a fejüket, és elhiggyék, hogy van értelme a küzdelemnek, van lehetőség a győzelemre.

A DK egy újabb választáson erősítette meg ellenzéki pozícióját, többszörösére nőtt a képviselői és polgármesterei száma – mondta. A recept egyszerű, tisztességesnek és becsületesnek kell lenni, semmilyen tekintetben nem kell megalkudni a Fidesszel, és kiszámítható módon kell dolgozni egy jobb, egy becsületesebb országért – mondta.

Arról, hogy ki lehet az ellenzék vezető ereje, azt mondta, minden pártnak van legitim vezetése, és egyik sem vágyik arra, hogy bárki más vezesse. Az ellenzéknek nem vezető erőre, hanem közös fellépésre van szüksége – mondta.

A jó ellenzéki szereplés okait firtató felvetésre válaszolva azt felelte, „ennél sokkal tisztességtelenebb, mocskosabb diktatúráknak” is eljön a 24. órája, de azt nehéz előre kiszámolni, melyik az a pillanat, amikor felébrednek az emberek.

Szembesítették a korábbi véleményével, hogy Karácsony nem alkalmas Budapest vezetésére. Azt mondta, a budapestiek korábban is úgy látták, hogy ő Tarlós legjobb kihívója, mert két előválasztáson döntöttek a Párbeszéd politikusa mellett. Vasárnap kiderült, hogy a budapestiek bölcsek voltak, ami azt jelenti, hogy Karácsony alkalmas a főváros vezetésére – mondta Gyurcsány, aki szerint a megválasztott főpolgármester bírja a budapestiek bizalmát és a DK támogatását.

Arról is kikérték a véleményét, hogy milyen lépéseket tenne Lackner Csaba megválasztott ellenzéki kispesti önkormányzati képviselő ügyében, aki a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott kép- és hangfelvételeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt. Azt felelte, akik közfunkciót vállalnak, azoknak becsületesnek kell lenniük, aki nem becsületesen szolgálta a választóit, annak nem csak le kell mondania, de szembe kell néznie a törvény szigorával is.

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Újabb kérdésre azt mondta, hogy Magyarország egy olyan diktatúra, ahol még léteznek a demokrácia bizonyos eljárási szabályai. Iszonyatos nehéz körülmények között, az állampárt által kisajátított nyilvánosság teljes ellenszelében, tisztességtelen kampányeszközök és rendkívül egyenlőtlen pénzügyi feltételek ellenére az ellenzék képes volt felnyitni sok millió ember szemét – mondta.

Az ellenzéki választók nagyon jól tették, hogy együttműködésre ösztökélték a pártokat – értékelte a Jobbikkal való együttműködést.

Azt mondta, nem alkudoznak a pozíciókon, a megválasztott városvezetők állítják össze a települések csapatait. Arról, hogy milyen ráhatása lesz ezekre a folyamatokra, annyit felelt, hogy beszélgetni szokott emberekkel, és a jövőben is ezt teszi majd.

A további ellenzéki együttműködésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a kampányt a gyakorlati együttműködés kitűnő példájának tartja, amit továbbra is folytatni fognak.

Gyurcsány későbbre ígérte a kampányköltéseik összegzését és nyilvánosságra hozatalát.

A Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza összetört, az országnak nem az ellenzék, hanem a kormánypárt a fő problémája – mondta. Szerinte az a helyes, ha 9 év fideszes kormányzás után a kormányról beszélünk. „Akik az ellenzékről és nem az országról szeretnének beszélgetni, azok nem hazafiak, hanem propagandisták, a propagandistákat fizessék a pártok, én újságírókkal szeretnék beszélgetni” – mondta. (MTI)