Hivatalosan is eldőlt, Laura Codruta Kövesi lesz az EU első főügyésze

eu
2019 október 14., 11:38

A foter.ro ír arról, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését, jóváhagyva az EU-hoz akkreditált nagykövetek szeptemberi szavazását.

Ezzel biztossá vált, hogy Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) korábbi főügyésze lesz az első európai főügyész, gyakorlatilag ő építheti fel majd az alapoktól kezdve új európai intézményt, melynek feladata az uniós pénzügyi érdekeket sértő csalási, korrupciós, pénzmosási ügyek felgöngyölítése, büntetőeljárások indítása.

Az Európai Ügyészség 2020 novemberében kezdheti meg a munkát, Kövesi mandátuma pedig hét évre szól.

Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük, a Fidesz-kormány ugyanis határozottan elzárkózott már a gondolattól is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.