Igen szoros versenyben az ellenzéki Nemény Andrást választotta Szombathely

POLITIKA
2019 október 13., 23:08
comments 8

Az előzményekhez méltóan alakult az önkormányzati választás Szombathelyen, hiszen itt volt az egyik legérdekesebb és legképlékenyebb a politikai felállás.

A győztes a 9 tagú összellenzéki koalíció jelöltje, a  közgyűlés ellenzéki frakcióját öt éve vezető Nemény András, az MSZP korábbi parlamenti képviselője lett 48.8%-kal . 

A közgyűlésben pedig, bár az erőviszonyok a hagyományoknak megfelelően itt is eléggé kiegyensúlyozottak lesznek, szintén az egyesült ellenzék került 3-4 szavazatos többségbe, attól függően, hogy a Pro Savaria Egyesület kompenzációs listáról bejutott képviselője kivel szavaz.

Az eddig fideszes vezetésű város közgyűlésében idén többségbe került az ellenzék, miután az egyik, korábban a Fidesszel szövetségben politizáló civil alpolgármester átállt hozzájuk. 

A többség elvesztése után Puskás Tivadar polgármestert nem indította újra a Fidesz, helyette a megyei közgyűlés ifjú jegyzője, a 33 éves Balázsy Péter lett a jelölt. Ő most 47.66%-ot kapott. Ezen viszont megsértődött Koczka Tibor, a városi Fidesz egyik vezetője, és függetlenként ő is elindult, Nemény esélyeit javítva. Amikor kiderült, hogy Koczka elindul, akkor a Jobbik inkább mellé állt, bár korábban a párt már rábólintott, hogy nem indítanak senkit Nemény ellen. 

Elképzelhető, hogy végül is ez döntött, hiszen Koczka több szavazatot (1206, 3,51%) kapott, mint a Nemény és Balázsy eredménye közötti különbség. 

A városban ezzel együtt alapjában véve kifejezetten népszerű a Fidesz, májusban 52 százalékot kapott a parlamenti választásokon.

Puskás Tivadar 2014-ben csak azért tudta minimális különbséggel, nem egészen 2 százalékkal megverni a  Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt támogatással induló Ipkovich Györgyöt, mert sorompóba szállt egy jobbikos, egy LMP-s és egy helyi civil jelölt is. Miközben a közgyúlésben a Fidesz mint párt is csak egészen miniális többséget tudott szerezni. 

2010-ben Puskás még sokkal simábban, 51,5-39,1-re verte Ipkovichot. A Fidesz mint párt is nagyobb fölénnyel uralta a közgyűlést, hiszen a 14 egyéni választókerületből 12-t elvitt és kompenzációs listáról is lett egy képviselőjük.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.