Egy újabb szállodahajó személyzetének felelősségét vizsgálják a Hableány balesetével kapcsolatban

baleset
2019 október 15., 09:18

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden tartott sajtótájékoztatót a májusi Hableány sétahajó balesetét követő nyomozás lezárásáról, és kapitányság bűnügyi helyettese, Pál Adrián arról számolt be, hogy egy másik szállodahajó, a Viking Idun kapitányának és személyzetének felelősségét is vizsgálja a rendőrség az ügyben.

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én
photo_camera A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Az MTI tájékoztatása szerint a sétahajónak ütköző Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettével gyanúsították meg. Előbbi 2-től 8 évig, utóbbi 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A helyszínre a Viking Sigyn után helyszínre érkező másik hajó, a Viking Idun legénységének felelősségét segítségnyújtás elmulasztása miatt vizsgálják, de külön eljárásban a balesettől. Meggyanúsítás egyelőre nem történt ebben az ügyben. 

A Viking Sigyn esetében a legénység felelősségét nem, csak a vezetőfülkében tartózkodó kapitányét állapították meg. Az ő szervezetében semmilyen tudatmódosító szert vagy alkoholt nem mutattak ki. 

„Az ukrán férfi állítása szerint egész egyszerűen nem vette észre az előtte haladó sétahajót” - mondta az ezredes a sajtótájékoztatón.  

A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A sétahajón 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok. Egy dél-koreai nő holttestét továbbra is a napi járőrszolgálat során keresik, de kicsi az esély, hogy meg is találják.

A gyanúsítás során eleinte letartóztatásba került a szállodahajó kapitánya, a másodfokon eljáró bíróság bűnügyi felügyelet alá helyezte. Június 29-én azonban újabb adatok birtokában újabb bűncselekményekkel - segítségnyújtás elmulasztásával - gyanúsították meg a férfit, aki azóta letartóztatásban van.

Pál Adrián hangsúlyozta: az ügyben felállított nyomozócsoport mindent megtett annak érdekében, hogy begyűjtse a bizonyítékokat annak alátámasztására, hogy az ukrán kapitány hibázott.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.