Margaret Atwood és Bernardine Evaristo kapták az idei Booker-díjat

KÖNYV
2019 október 15., 03:02

Hétfőn megosztva vehette át a legrangosabb brit irodalmi elismerést Margaret Atwood kanadai, és Bernardine Evaristo nigériai-brit írónő Londonban.

Margaret Atwood átveszi a Booker-díjat Testaments c. könyvéért 2019. október 13-án Londonban
photo_camera Margaret Atwood átveszi a Booker-díjat Testaments c. könyvéért 2019. október 13-án Londonban Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Korábban csak kétszer fordult elő, hogy a díjat a zsűri megosztva ítélje oda, de az erre vonatkozó szabályt 1992 után felülírták. Most a grémium mégis azt közölte, hogy nem tudtak dönteni a két kitűnő jelölt művei között, ezért mindkét írót kitünteti. 

Mindez azt is jelenti, hogy Atwood és Evaristo osztoznak a 100 ezer fontos pénzdíjon is. 

Atwood a Szolgálólány meséje folytatása (The Testaments) miatt kapta meg a díjat, míg Evaristot Girl, Woman, Other című regényével érdemelte ki az elismerést, ami egyébként Evaristo nyolcadik regénye. 

A 79 éves Atwood - aki a 2000-ben egyszer már megnyerte a díjat - a legidősebb szerző, akinek munkáját Booker-díjjal ismerték el, a 60 éves Evaristo pedig az első színesbőrű nő, aki ugyanezt elmondhatja magáról. 

A Booker díjat először 1969-ben, azaz pont ötven éve ítélte oda a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi társaság. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.