Margaret Atwood és Bernardine Evaristo kapták az idei Booker-díjat

Hétfőn megosztva vehette át a legrangosabb brit irodalmi elismerést Margaret Atwood kanadai, és Bernardine Evaristo nigériai-brit írónő Londonban.

Margaret Atwood átveszi a Booker-díjat Testaments c. könyvéért 2019. október 13-án LondonbanFotó: TOLGA AKMEN/AFP

Korábban csak kétszer fordult elő, hogy a díjat a zsűri megosztva ítélje oda, de az erre vonatkozó szabályt 1992 után felülírták. Most a grémium mégis azt közölte, hogy nem tudtak dönteni a két kitűnő jelölt művei között, ezért mindkét írót kitünteti. 

Mindez azt is jelenti, hogy Atwood és Evaristo osztoznak a 100 ezer fontos pénzdíjon is. 

Atwood a Szolgálólány meséje folytatása (The Testaments) miatt kapta meg a díjat, míg Evaristot Girl, Woman, Other című regényével érdemelte ki az elismerést, ami egyébként Evaristo nyolcadik regénye. 

A 79 éves Atwood - aki a 2000-ben egyszer már megnyerte a díjat - a legidősebb szerző, akinek munkáját Booker-díjjal ismerték el, a 60 éves Evaristo pedig az első színesbőrű nő, aki ugyanezt elmondhatja magáról. 

A Booker díjat először 1969-ben, azaz pont ötven éve ítélte oda a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi társaság. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.