Szijjártó: A szíriai offenzíva magyar nemzeti érdek

POLITIKA
2019 október 15., 09:44
comments 364

„A magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába”

 - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának kedden Azerbajdzsánban, Bakuban, ahová a miniszterelnök vezette delegáció tagjaként érkezett a Türk Tanács soron következő ülésére.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Bakuban 2019. október 15-én
photo_camera A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Bakuban 2019. október 15-én Fotó: KKM/Burger Zsolt/MTI/MTVA


Miután Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyeztetett, Szijjártó  Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyalt. 

A tárgyalást követően a magyar külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a magyar kormányt ebben az ügyben - a szíriai török offenzíva kérdésében - csak az vezérli, hogy a magyar érdeket képviselje. 

„A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.”

Szijjártó Erdogan török elnökre hivatkozva hozzátette, hogy ha Törökország nem tudja visszatelepíteni Szíriába az onnan érkezett bevándorlókat, akkor kénytelen lesz Európa felé megnyitni a határokat. A magyar külügyminiszter szerint ha az a kérdés, hogy a törökök Szíriába telepítik vissza a bevándorlókat, vagy Európa felé terelik őket, akkor a kormány az előbbi megoldásban érdekelt. Ellenkező esetben, tette hozzá Szijjártó, 

„ez a négymillió bevándorló megindul, akkor Magyarország déli határánál kell őket feltartóztatni, és ezt jobb lenne elkerülni.”

A magyar kormány szerint a migrációhoz fűződő jog nem alapvető emberi jog, szemben azzal, hogy mindenki nyugalomban, békében és biztonságban élhessen a saját hazájában. 

Magyarország együttműködik Törökországgal is, ha Törökország létrehoz egy biztonságos zónát Szíriában, akkor az ott létrejött településekre vissza lehessen telepíteni azokat a családokat, akiknek egyszer el kellett hagyniuk Szíriát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.